Tehnologija

Riječki tim razvio biznis dezinfekcije – ozonom

Autor: Nađa Berbić
event 14.02.2021.
Foto: Ozon System

Premda široko primjenjivan u medicini, i drugim industrijama, ozon je moćno oksidacijsko sredstvo, ne ostavlja nikakav toksičan trag poput kemikalija, tehnologija se primjenjuje širom svijeta, ali i u Hrvatskoj

Ozon System je brand koji je nastao nakon što su za tim, i u medicini već poznatim rješenjem, u doba pandemije korona virusom mnoge zemlje posegnule zbog dodatne dimenzije čišćenja površina i zraka. Kako nam kažu osnivači tvrtke koja se bavi prodajom, ali i pružanjem usluga posebno patentiranog generatora ozona, Sven Jurmić i Darjan Buković iz Rijeke, uređaj Ozon System – Everest science – Ozon cleaning technology, naveliko je afirmiran i mnoge se zemlje tom tehnologijom služe dulji niz godina.
Italija ozonira javni prijevoz, u SAD-u neki gradovi vodu ozoniraju, a ne kloriraju.

Na slici: Sven Jurmić

Primjena pomogla i kod hospitalnih infekcija

Primjerice, neki od američkih gradova ozoniraju pitku vodu umjesto da je kloriraju, drugi poput Italije njome čiste bazene, javne prostore, čekaonice, sredstva javnog prijevoza, od automobila, do vlakova, autobusa, aviona, čekaonica prometnih prijevoza, ali i prostora zdravstvenih ustanova, dječjih vrtića i jaslica. Na tom planu Jurmić i Buković surađuju sa 40 do 50 tvrtki u Hrvatskoj, pretežno u Rijeci i Zagrebu, ali surađuju i s profesionalcima u tom području u SAD-u gdje su educirani za primjenu te tehnologije, i u Njemačkoj, Španjolskoj, Indiji i Italiji u kojoj su čišćenje i sanitizacija ozonom obimno uzeli maha. Naravno, nakon razorne pandemije korona virusa koja je potresla Italiju, primjena se zahuktava. Korona je aktualizirala čišćenje dvorana, konferencijskih prostora, hotela, restorana, ali i medicinskih sala, čekaonica i prostora jer je primjena pomagala suzbijanju MRSA bakterije, opasne i poznate noćne more u obliku hospitalnih infekcija. Prednosti čišćenja prostora Ozon System su potvrdili i testiranjem s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Andrija Štampar“ u Zagrebu te dozvolom Ministarstva zdravstva.


Nema sumnje da je u pitanju tehnologija budućnosti jer, za razliku od ostalih sredstava, riječ je o plinu koji jest snažan biocid no prostoriju od primjerice 30 prostornih metara očisti za 10-tak minuta, za slijedećih 20-tak minuta plin se raspadne i upravo su mjerenja sa „Andrije Štampara“ pokazala učinkovitost tretmana te brzinu raspada ozona. Ozon je vrlo nestabilan plin, sa svoja tri atoma kisika od kojih jedan u dodiru s predmetima i zrakom obavi svoj „zadatak“ i raspadne se. Tako je zapravo čitav proces sanitizacije gotov u sat vremena, no, naravno duljina tretmana ovisi o veličini prostora.

Na slici: Darjan Buković


Trenutno na tržištu postoje razne vrste agresivnih kemikalija i kemijskih proizvoda za čišćenje i dezinfekciju prostora, a naš primarni cilj baziran je na izbjegavanju takvih kemikalija i korištenju isključivo ozona kao aktivnog kisika čime se smanjuje rizik kasnijeg isparavanja kemikalija i njihovih štetnih djelovanja na zdravlje ljudi.

Ozon čija se molekula sastoji od 3 atoma kisika, zbog te je strukture vrlo nestabilan, a to je ključ oksidacijske energije. Kako je kratkotrajan, mora ga se proizvesti na licu mjesta, jer ga se ne može skladištiti, kažu Jurmić i Buković.
– Sposobnost jake oksidacije čini ozon izuzetno moćnim dezinficijensom pa je jasan njegov pravi potencijal. Tržište ozona je iznimno veliko u cijelom svijetu, a postepeno raste i kod nas. Ozon System u Hrvatskoj je tvrtka, glavni predstavnik za ozon generatore branda Everest Science čije uređaje koristimo za naše tretmane ozonizacije, ističu Jurmić i Buković. Predstavljaju visoko kvalitetne uređaje koji su priznati od strane EUOTA-e ( Europske asocijacije za ozon), a Ministarstvo zdravstva RH odobrava ga u svrhu dezinfekcije površine i zraka u zatvorenim prostorima. Ozon System i Everest Science tvrtke, bave se proizvodnjom uređaja i uslugama projektiranja i izgradnje postrojenja za proizvodnju ozona.

Sami razvijaju ozon generatore

Veliko iskustvo imamo u industriji pročišćavanja voda, poljoprivredi, veterini, dezinfekciji i sanitizaciji prostora, održavanju bazena, prehrambenoj proizvodnji i sl. što nas čini partnerom sve brojnijim tvrtkama čija je želja dodatna sigurnost u eri korona pandemije. No, to će utrti put novim načinima sanitizacije. Ozon System i Everest Science sami razvijaju i proizvode ozon generatore, koristeći vlastiti razvijen ozonski reaktor sastavljen od ćelija boro-silikatnog stakla, koristeći ih kao ionozatore plazma polja. Za ozonizaciju vode uz naše generatore koristimo kvalitetan Venturijev injektor renomiranih svjetskih proizvođača, zaključuju Jurmić i Buković ističući svoju već stvorenu široku mrežu ovlaštenih predstavnika te educiranog osoblja koje jamči profesionalnost i učinkovitost usluga.

Sigurnost i učinkovitost

Molekula ozona ima snažan oksidacijski potencijal što znači da vrlo lako reagira s drugim molekulama, te ih doslovno rastvara, odnosno transformira. Na taj način ozon dokazano eliminira čak do 99.7 posto bakterija, virusa, gljivica, plijesni i neugodnih mirisa. Samim time tretman ozonom nadmašuje tradicionalne tretmane jer ne ostavlja nikakve otrovne spojeve koji bi kasnije mogli utjecati na zdravlje.

Komentari
Sve vijesti