herpes zoster

Podmukla bolest koju aktivira virus vodenih kozica kod stresa i pada imuniteta

Autor: Redakcija
event 20.04.2021.
Ilustracija: Shutterstock

Kada se prebole vodene kozice, virus ostaje doživotno u organizmu. Nikada više ne mora prouzročiti probleme, no desetljećima kasnije može se ponovno aktivirati i prouzročiti Herpes Zoster – podmuklu bolest koja se teško dijagnosticira te izaziva osip i snažne upale živaca.

Herpes zoster je virusna infekcija koju izaziva virus varicella zoster, onaj isti zbog kojega ste nekada davno u životu imali vodene kozice. Bolest će organizam napasti podmuklo, i dugo će vremena proći prije nego liječnici uopće mogu shvatiti što se zbiva. Dogodi se, naime, da pacijenti mjesecima imaju lagano povišenu temperaturu, glavobolje, preosjetljivost na svjetlo i jaki umor. Opće simptome, dakle, koji mogu zavarati i pripisati se mnogočemu drugom. Također, nakon nekog vremena će se javiti snažna bol. Moguća je bilo gdje na tijelu, ali najčešće se javlja na predjelu oko prsa i lopatica, zbog čega liječnici često pomisle da je riječ o problemu sa srcem, plućima ili bubrezima, ili pak da je riječ o nekom istegnuću koje spada u područje fizijatrije.

Bez osipa teško do dijagnoze

Herpes Zoster inače izaziva i osip na koži koji je vrlo bolan i manifestira se nakupinama mjehurića, najčešće baš na gornjem dijelu trupa, oko lopatica. No, dio ljudi niti ne razvije osip pa to umnogome otežava dijagnozu.

Često je u slučaju Herpes Zostera liječnik general poslije bitke jer treba dugo vremena da se pojavi osip koji je ključan za dijagnozu. No, s druge strane, neki ga pacijenti uopće ne dobiju. Bolovi mogu trajati i do nekoliko mjeseci, a uslijed infekcije javlja se upala živaca koji su smješteni duž gornjeg dijela trupa. Ako je zahvaćen jedan od živaca koji se prostire na površini glave, tegobe mogu biti vrlo neugodne i ozbiljne. Također, može biti zahvaćen i živac oka ili onaj u uhu – kaže dr. Tanja Pekez, liječnica obiteljske medicine.

Dr. Sanja Pekez, liječnica obiteljske medicine

Jaka bol traje mjesecima

Bolest se obično javlja u tri faze i počinje intenzivnom boli koja se širi duž jednog živca. Ta prva faza može potrajati i do deset dana, i tu medicina često pomisli na srčane probleme ili čak upalu slijepog crijeva. U drugoj fazi pojavljuje se osip i onda se može postaviti prava dijagnoza. Osip se obično povlači za otprilike dva tjedna. No problem se dodatno komplicira ako pacijent ne razvije osip. Tada bolest ostaje neprepoznata i ne liječi se. U trećoj fazi javlja se izuzetno jaka i kronična bol, a pacijenti je opisuju kao jednu od jačih boli koju su iskusili. Medicinskim terminom ona se zove postherpetična neuralgija i osobito je intenzivna noću. Uz bol, koža može postati preosjetljiva, a pacijenti osjećaju i utrnutost na mjestu bola. Nažalost, može potrajati mjesecima.

– Nije poznato zašto se ponovno aktivira virus vodenih kozica, ali pretpostavka je da su okidači jaki pad imuniteta i stres. Također, nema službenih podataka koliko se često bolest javlja – kaže dr. Pekez koja u svojoj ordinaciji u Kutini ima nekoliko slučajeva godišnje.

Herpes Zoster u najvećem se broju slučajeva liječi u ordinacijama obiteljske medicine, iako se događa da ljudi, zbog teškog postavljanja dijagnoze i sumnje na druga stanja, obiđu brojne specijaliste i slušaju kako je s njima sve u redu, a i dalje ih muči bol i osjećaju se loše. Za Herpes Zoster postoji ciljana terapija, koja se pije tjedan dana u kombinaciji s lijekovima protiv bolova i masti koja se stavlja na osip. No, potrebno je mnogo strpljenja i dug period da se upala živca i bol posve smire.

Komentari
Sve vijesti