Urogenitalno zdravlje

Neliječene infekcije kod žena imaju teške posljedice

Autor: Nađa Berbić
event 05.04.2021.
Foto: Shutterstock

Brojne ginekološke i urinarne infekcije te apscesi koji zahvaćaju organe zdjelice zahtijevaju ozbiljno liječenje.

To je liječenje često dugotrajno antimikrobno liječenje, ponekad kirurško, a svakako su moguće i ozbiljne komplikacije. Infekcije su uzrokovane spolno prenosivim bolestima, a ponavljajuće i neliječene infekcije imaju i teške posljedice, neplodnost, smanjenu plodnost, spontane pobačaje, sindrom intraamnijske infekcije, prijevremeno prsnuće vodenjaka prije termina, karcinom vrata maternice i stidnice, karcinom anusa, itd.

Upozorila je na to doc. prim. dr. sc. Ingrid Marton, dr. med., Klinika za ginekologiju i porodništvo KB Sveti Duh, te profesorica Hrvatskog katoličkog Sveučilišta na nedavnom znanstvenom skupu „Poremećaji kontinencije i kronične bolesti“ u organizaciji Instituta za žensko zdravlje.

HPV ključan za razvoj lezija

Uz terapiju koja uključuje specifične protokole liječenja, osobito nakon onkoloških tretmana, ide i maksimalna revitalizacija zdravog makrobioma urinarnih i genitalnih organa pa intervencije oralnim probioticima kod najčešćih oboljenja u ginekološkoj ordinaciji. O prevenciji i liječenju bolesti vrata maternice uzrokovanih HPV-om, posebno visokorizičnih i onkogenih te jačanju imuniteta 6-mjesečnim liječenjem Papilocare gelom, govorila je Sandra Radović dr. med., specijalist ginekologije i porodništva KBC-a Sestre milosrdnice. Dugotrajna infekcija visokorizičnim tipovima HPV-a ključni je čimbenik u razvoju preinvazivnih lezija visokog stupnja i karcinoma vrata maternice, istaknuto je na ovom skupu.

Komentari
Sve vijesti