San za zdravlje

Kvalitetno spavanje se uči – djeca moraju usvojiti zdrave rutine pred spavanje

Autor: Redakcija
event 02.03.2021.
Foto: Shutterstock

Šest ključnih mjera britanski su istraživači naveli kao prvi puta zajedničke smjernice stručnjaka o tome kako se i spavanje uči, a i navike koje mu prethode i poput pranja zuba, određuju kao i kvalitetan san, opće uvjete za rast, razvoj i dobrobit djeteta.

Studija psihologa sa Sveučilišta u Manchesteru prvi je put stručno definirala što predstavlja dobru rutinu prije spavanja za djecu između 2 i 8 godina. Uz prehranu, tjelovježbu i ostale glavne zdrave stilove življenja, Svjetska je zdravstvena organizacija uvrstila i san. Dovoljno dug, kvalitetan san, definitivno je dio higijene spavanja čije narušavanje, kažu eksperti, vodi hormonalnom disbalansu, lošem radnom i kapacitetu učenja te mnogim bolestima. No, spavanje se i uči! Od malih nogu usvajajući rutine spavanja osobina su s kojom će u kasnijoj dobi osobe sačuvati zdravlje i ravnotežu nužnu za rad, vitalnost i dugovječnost. I za bolje rezultate bilo čime da se osobe bave. Definicija s kojom se složilo 59 britanskih stručnjaka objavljena je u  Plos One  – jednom od vodećih svjetskih znanstvenih časopisa – i nudi orijentire te potporu roditeljima koji svojoj djeci žele uvesti nabolje oblike aktivnosti što prethode spavanju. 

Bez ekrana prije spavanja

Uvođenje u rutinu spavanja obuhvaća aktivnosti kao što su pranje zubi prije spavanja, dosljednost u vremenu određenom za odlazak u krevet, čitanje knjiga prije spavanja, izbjegavanje hrane i pića neposredno prije spavanja, izbjegavanje primjene elektroničkih uređaja prije spavanja, a ako se i gleda neki sadržaj poput kraćih filmova za djecu, on mora biti smirujući i bez akcije. Općenito, u smirujuće aktivnosti s djetetom prije spavanja, spada kupka, tuširanje i umirujući razgovor, uključujući kupku, tuširanje i razgovor.

Studija je također osmišljena sa dva različita načina bodovanja rutina primijenjenih prije spavanja: jedan koji se mjeri jednokratno i drugi za aktivnosti kroz 7 dana. Roditelji bi trebali težiti postizanju više od 50 bodova kako bi postigli učinkovitu rutinu, kaže dr. George Kitsaras koji je vodio istraživanje. Isti sustav bodovanja koristi se za različito, takozvano “dinamičko mjerenje” gdje, ovisno o tome koliko noći u tjednu roditelji ostvaruju željene aktivnosti i rezultate dobivaju i raznolike ocjene. Voditelj istraživanja ističe kako su navike koje prethode spavanju, one koje prerastaju u rutinu, važne obiteljske aktivnosti te imaju važne implikacije na dobrobit, razvoj i zdravlje djece

Praktične smjernice roditeljima

Premda se načinima o tome kako djecu na najbolji način naučiti sticati navike koje vode higijeni spavanja, u odgoju djece uvijek raspravlja, pa se čak primjenjuju i posebne metode za djecu koja su izrazito loši spavači, ali roditelji nisu mogli naići na jasne smjernice o postupanju jer su ih oprečni stavovi i zbunjivali. No, istraživanje je pokazalo i kako komunicirajući s roditeljima i sami zdravstveni profesionalci vide razlike u nekim lošima, za razliku od najboljih praksi u obiteljima. 

Čest je problem što su roditelji na kraju dana umorni, pa njihov stres i teškoće zahtijevaju ohrabrenje da ustraju jer će se to isplatiti i djeci i njima samima. Nesanica je, kao što se zna, vrlo čest poremećaj spavanja, i značajan dio te populacije svoje je loše navike spavanja praktički razvijao bez uhodavanja u ciljanu, određenu i smišljenju obiteljsku rutinu. Psiholozi, stomatolozi, stručnjaci za javno zdravstvo i drugi stručnjaci iz obrazovanja, zdravstvenih područja i istraživanja spavanja sudjelovali su u posebnom procesu kako bi znanstvene uvide uobličili u praktične smjernice roditeljima. 

Specifični procesi

Autori studije i mnogi razvojni stručnjaci poput psihologa i pedijatara, ističu kako su sve aktivnosti koje vode mirnom, kvalitenom i dovoljno dugom spavanju, od velike važnosti za rast i razvoj te dobrobit djece. Upravo se u snu odvijaju neki od razvojnih procesa koji se ne mogu zamijeniti ničim osim spavanjem. Među širokim spektrom aktivnosti oko poticanja spavanja, istraživači su ocijenili kako je četkanje zubi najvažnije usvojiti kao svakovečernju naviku. Nije, dakle, riječ ni o samom spavanju nego i o tome da su neodgovarajuća oralna higijena i propadanje zubi kod djece i u odrasloj dobi usko vezani. Za djecu rani karijes može dovesti do opsežnijih zubnih i drugih bolesti, što svakako komplicira zdravstveno stanje. U isto vrijeme pranje ili tuširanje svake večeri prije spavanja moglo bi biti uobičajena obiteljska praksa, ali su stručnjaci smatrali da je to dio šireg konteksta i interakcije djeteta i roditelja, iako su jutarnja i večernja higijena također u dobroj obiteljskoj praksi postavljena kao uobičajena pravila. 

Komentari
Sve vijesti