Ginny Brown

Dvanaest temeljnih prava u intimnim vezama

Autor: Nađa Berbić
event 18.02.2021.
Foto: Shutterstock

Ginny Brown autorica koja se bavi pravima žena, kao i edukatorica specijalizirana za seksualnost i odnose, u mnogim, čak kulturama koje se smatraju naprednima, žene obitelj i kultura uvježbavaju da češće stavljaju potrebe drugih na prvo mjesto

Prilagođavati se partneru, uočiti važnost njegovih sklonosti, razumjeti čemu teži, što voli, urediti toplo gnijezdo u kojemu se osjeća sigurno i biti potpora svemu unatoč. Nisu li to neke od odlika cijenjenih u društvima? Zašto se još uvijek češće očekuju od žene, drugo je pitanje. Treba katkad puno vremena, ističe Brown, da žena shvati koliko se svojih temeljnih osobnih prava odriče u vezama. Prava koja stoga navodi spadaju u temeljna koja bi svi trebali imati u vezi. Pa, tako i svaka žena. Odricanje od tih temeljnih prava potkopava osobnost, a u nekim je slučajevima uskraćivanje tih prava prvi korak ka obrascu zlostavljanja.

Izraziti svoje potrebe i razmotriti ih

Veza ponekad znači kompromitiranje vaših potreba i potreba vaših partnera, ali uvijek biste trebali moći reći što vam treba i neka partneri razmisle kako vas najbolje podržati. Ogromna je razlika između “Nakon razgovora i istraživanja različitih mogućnosti, mislim da to ne mogu učiniti za tebe” i “Ne, ne zanima me trošenje energije da bih to podržao.”

Pravo na ravnotežu davanja i primanja

Uvijek postoje slučajevi kada jedan partner mora podržati drugog, bilo da je to večer nakon lošeg dana, nekoliko dana kada je jedna osoba bolesna ili mjesecima ili godinama zbog dugotrajne bolesti ili depresije. Općenito, međutim, vremena kada se zalažete za podršku partneru trebaju biti uravnotežena s vremenom kad vaš partner vas podupire.

Pravo izražavanja osjećaja

Vaši osjećaji su vaša vlastita odgovornost baš kao što su i osjećaji vašeg partnera. Ali “to je moja odgovornost” ne znači “moram se sa svime nositi sam.” Bez obzira jesu li vaši osjećaji racionalni ili ne, imate pravo izreći ih i biti saslušani sa suosjećanjem. Vrijedno je razgovarati o tome što želite kada izražavate osjećaje: rješenja, suosjećanje, samo pažljivo slušanje već pomaže. Brižni partner željet će naučiti kako odgovoriti na vaše osjećaje na načine koji će vam pomoći da se osjećate bolje.

Pravo na traženje seksualnog zadovoljstva

Ako ste u seksualnoj vezi, imate pravo pitati svog partnera za stvari koje će vam ugoditi i zadovoljiti. To ne znači da su oni dužni činiti te stvari – imaju pravo na svoje granice i na to da im se nešto ne svidi. Ali uvijek imate pravo tražiti i istraživati kompromisna rešenja i dogovore.

Pravo na postavljanje seksualnih granica i njihova poštivanja

Ne postoji okolnost u vezi koja vam oduzima pravo postavljanja granica: od “Ne želim danas imati seks na takav način” do “Ne želim uopće spolni odnos”. Nije važno koliko ste dugo zajedno i nije važno koliko je partner učinio za vas. Uvijek postoji način da se to nježno ali jasno bez uvredljivosti kaže.

Pravo na informirane odluke o seksualnoj sigurnosti

Imate pravo tražiti i primati iskrene odgovore o stvarima koje utječu na vašu seksualnu sigurnost. Ako nemate informacije koje smatrate važnim za osobnu sigurnost i seksualno zdravlje tada se ne bi trebali čuditi ako odlučite da vam je odnos rizičan. Razinu udobnosti i rizika svatko postavlja za sebe.

Pravo na interese i odnose izvan partnerstva

Ostatak života ne nestaje kad uđete u vezu. Iako se ravnoteža vremena može mijenjati i dalje trebate održavati svoja prijateljstva, obiteljske odnose, interese i aktivnosti. Partner koji se žali kad vidite svoje prijatelje ili omalovažava interese koje imate, a ne dijeli ih, možda je vrlo nesiguran ili mora nešto naučiti oko granica.


Pravo na savjet o odlukama koje nas se tiču

Za partnere koji žive zajedno, smatraju se vrlo predanima i/ili dijele financije, odluke o velikim životnim pitanjima trebaju se donositi uz doprinos oba partnera. Čak i ako je to prvenstveno odluka vašeg partnera, poput hoće li ostati na svom trenutnom poslu ili tražiti novi, vjerojatno vam trebaju objasniti kako će to utjecati na vas oboje prije nego što učine promjene.


Pravo da mi partner iskaže poštovanje – i privatno i javno

Možete se ne slagati, stvari koje su jedna oko druge mogu vas iritirati, ali u odnosima s poštovanjem vaš vam se partner neće rugati ili omalovažavati na način koji smatrate štetnim. Neće se ponašati kao da vas se srami ili vas javno ponižava. Tretirat će vas kao ravnopravnu osobu.

Imam pravo rasti i mijenjati se

Nitko nije ista osoba sa četrdeset godina kao s dvadeset. Zdrave dugoročne veze rastu i mijenjaju se zajedno s ljudima u njima, pronalazeći nove načine povezivanja kad stari više ne funkcioniraju isto. No, ljudi se često osjećaju ugroženima kad se njihov partner počne mijenjati na značajan način i pokušavaju ih pritisnuti da ostanu isti.

Pravo na osjećaj sigurnosti u svom domu

Vaš dom je vaš siguran prostor. Ne postoji okolnost u vezi koja vam oduzima pravo postavljanja granice. To je osobno pitanje i pitanje partnerstva. Katkad podliježe zajedničkim sklonostima, katkad dogovoru. Ali ne smije ovisiti o strahu od gubitka ljubavi ili partnera a najmanje smije ovisiti o agresivnosti i vikanju. Osjećate li strah znajte da s vezom nešto nije kako treba.

Pravo prekinuti vezu koja me ne čini sretnom

Većina veza ima svoje mane i dobra je ideja zajednički raditi na upravljanju sukobima, kompromisima i fleksibilnosti. Ali na kraju dana, ako vas veza ne usrećuje, imate puno pravo prekinuti je. Ne treba vam veliki razlog ili izgovor: dovoljno je “nisam sretan/sretna”. Uvijek imate pravo odlučiti da više nećete biti u romantičnoj ili seksualnoj vezi s nekim i dobro je moći o tome pričati, ali ako nije moguće, ne morate nikome polagati račune za svoje razloge.

Komentari
Sve vijesti