Rezultati novog istraživanja

Višak kilograma, depresija i pušenje ubrzavaju starenje kod muškaraca

Autor: Romana Vukadin
event 25.02.2021.
Foto: freepik

Brzina biološkog starenja umnogome ovisi o psihičkom i fizičkom zdravlju, a kada su muškraci u pitanju, za njih je karakteristično da stare znatno brže nego što bi trebalo ako imaju višak kilograma, puše ili pate od depresije.

Pokazala je to nova studija nizozemskih znanstvenika, naziva Nizozemska studija o depresiji i anskioznosti (NESDA), objavljena početkom veljače u znanstvenom magazinu eLifesciense. Istraživanje su stručnjaci provodili na 2981 ispitaniku u dobi između 18 i 65 godina. Trajalo je dugo, godinama, koliko su znanstvenici pratili pacijente, budući da se njihov probir radio u liječničkim ustanovama u periodu između 2004. i 2007. godine.

Pet ključnih parametara

Od ukupne brojke, 74 posto ispitanika bolovalo je od depresije ili anksioznih poremećaja dok je preostalih 26 posto ispitanika bilo posve zdravo. Znanstvenici su imali poseban softverski program u koji su unosili sljedeće podatke iz organizama ispitanika: individualne telomere (produžetke DNA i proteina na krajevima kromosoma, koji se skraćuju kako starimo) te epigenetski, transkrimptomski, proteomski i metabolički sat, što su, drugim riječima, parametri koji imaju veze se genomima i reguliraju procese u tijelu koju utječu na starenje organizma. Tim indikatorima u analizi su dodali podatke kao što su spol, način života, tjelesne sposobnosti i sva dijagnosticirana stanja u organizmu. Rezultati su na kraju pokazali da zbog vrijednosti ovih pet spomenutih parametara muškarci općenito brže stare, što se podudara s već poznatim podacima da žene u svijetu, generalno, žive dulje od muškaraca. U kombinaciji s parametrima, starenje će kod muškaraca ići još brže ako imaju višak kilograma, odnosno, visoki indeks tjelesne mase, ako puše te ako pate od depresija.

Komentari
Sve vijesti