Okoliš

Norveška studija: crne vjetroelektrane za 70 posto smanjuju pogibelj ptica

Autor: Redakcija
event 03.03.2021.
Foto: freepik

Rastući način proizvodnje energije iz vjetra uništava godišnje i do 30 tisuća ptica te drugih letećih vrsta poput šišmiša, što remetio biološku ravnotežu i za što se traže različita rješenja

Norveška studija pokazala je da samo promjena boje vjetroturbina iz bijele u crnu za 70 posto smanjuje uništavanje ptičjih vrsta i šišmiša. Šišmiši su, inače, pokazatelji zdravog okoliša jer preživljavaju tamo gdje im prirodna staništa nisu ugrožena. Zahtjevi za postavljanje vjetroelektrana u svijetu danomice rastu, ali nailaze i na stalna upozorenja eksperata koliko su ubojite za leteću populaciju. Jedna je američka studija unatrag nekoliko godina pokazala kako godišnje oko 300 tisuća ptica strada od vjertoelektrana što je dvostruko više nego od električnih postrojenja i vodova pod visokim naponom. 

Istraživanjem u Norveškoj stručnjaci su pokušavali bojati stupove i propelere vjertoturbina crveno bijelo kao da ih mogu uočiti, no najveći postotak spašenih ptičjih vrsta uočen je kada su vjetroelektrane na velikim poljima gdje ih je bilo na stotine, obojane u crno. Tada su očito letećim vrstama bile najvidljivije. Zamijećeno je također da se broj ubijenih ptica pojačava u proljeće i jesen kada rastu njihove tipične selidbene aktivnosti, ali studija je još premalo i premalo obuhvatnih da bi EU ured za okoliš koji podatke prenosi, ponudio valjane zaključke do kojih će se tek doći.  

Komentari
Sve vijesti