Imam pravo na...

Naknada plaće radi samoizolacije

Autor: Redakcija
event 31.01.2021.

Naknada plaće kod pozitivnih i oboljelih od novog koronavirusa, uglavnom povoljnija nego kod mjera izolacije i samoizolacije bez bolesti kada je maksimalna mjesečna naknada za zaposlene 4.257,28 kuna


Možda najviše nesporazuma izbijalo je tijekom COVID epidemije oko prava na naknadu plaće, za zaposlene, za vrijeme dok su u izolaciji, samoizolaciji ili liječenju. Budući da se može očekivati kako i smanjenje broja oboljelih neće deaktualizirati to pitanje tako brzo, možda je dobro podsjetiti na razlike koje nisu svi osiguranici, a ni pacijenti dobro protumačili. Možda su i njih same preporuke zbunjivale, u lancu od izjava nacionalnog i regionalnih stožera, izabranih liječnika, HZZO-a i Ministarstva zdravstva. Razlog je tomu što situacija s koronavirusom izazvanom epidemijom, zakonima nije baš precizno utvrđena, kako tvrdi više naših sugovornika iz vodećih nacionalnih zdravstvenih institucija. Ako i jest različito se provodi.

Povoljnija naknada za COVID pozitivne

Evo u čemu je razlika. Ako je osiguranik nezaposlen tada nema ni naknade plaće. Ako je zaposlen tada naknadu može dobiti po dvije osnove, čije su službene oznake nule, ali s različitim slovima, A0 i D0. Razlika je u tome što pri navođenju osnovice za naknadu plaće A0 predstavlja povoljniju naknadu, a D0 manje povoljnu, ali se one ne mogu određivati proizvoljno. Prema sadašnjim tumačenjima, osiguranici kojima je zbog kontakta sa zaraženima (ne samo kod COVID-19, ali u ovom slučaju najmasovnije zbog korona virusa) idu u samoizolaciju, tj. u izolaciju koju obično propisuje epidemiolog. Ako ne razvije simptome bolesti ni pozitivan test tada je naknada plaće prema uzroku privremene nesposobni za rad određena prema D0 osnovi. U tom slučaju naknadu isplaćuje HZZO i ona za mjesec dana može iznositi maksimalno 4.257,28 kuna. Za mnoge zaposlene to je manje od plaće koju inače dobiju i stoga su mnogi time nezadovoljni. No, ako je izabrani liječnik utvrdio D0 osnovu kod privremene nesposobnosti za rad, a pokaže se da nakon 2,3 ili više dana osoba razvije simptome bolesti, dobije pozitivan rezultat testa i pogotovo ako se nalazi na liječenju u bolnici, tada se osnovica od početka novih okolnosti mijenja prema A0 osnovi. U tom slučaju prva 42 dana naknadu plaće isplaćuje poslodavac u iznosu od najmanje 70 posto plaće, ali to može biti i više, pa i 100 posto plaće ovisno o tome kako je to uređeno statutom, pravilnikom ili kolektivnim ugovorom ili kako poslodavac to pitanje već uređuje.

Komentari
Sve vijesti