Trudnice prioritet

Zaštitna antitijela dokazana u djeteta trudnice cijepljene protiv COVID-19

Autor: Redakcija
event 20.03.2021.
Foto: Shutterstock

Sa floridskog Sveučilišta dokumentiraju prvi slučaj poroda trudnice cijepljene protiv COVID-19 čije je novorođenče rođeno sa antitijelima na taj infekt.

Iako nijedno od dostupnih COVID cjepiva nije registrirano za primjenu u trudnica, Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je cijepljenje protiv korone kod trudnica koje su u visokom riziku od zaraze, poput onih zaposlenih u zdravstvu. Upravo je zdravstvo radno mjesto ove trudnice koja je prvu dozu Moderne dobila u 36-om tjednu trudnoće, a tri tjedna kasnije rodila je zdravu djevojčicu s dokazanim antitijelima na ovaj virus. Kako američki mediji prenose ovu vijest i stručni rad koji ju opisuje, dokaz je to da cijepljena trudnica može prenijeti zaštitna antitijela svojem djetetu. 

Studija koja se bavi ovim slučajem još nije prošla znanstvenu proceduru u smislu provjere i komentara drugih znanstvenika no autori s floridskog Atlantic Sveučilišta naveli su kako je novorođenče zaštitna antitijela imalo i u krvi, a dokazana su i u pupkovini.

Ono što je još nepoznato jest koliko će se antitijela zadržati te da li je njihova količina dovoljna da zaštiti novorođenče od  COVID-19. Trenutno saznanje bez sumnje daje nadu, ali i vjetar u leđa najavljenim kliničkim ispitivanjima na trudnicama. Pfizer je tako najavio studiju sa 4000 trudnica koje nisu preboljele COVID, a koja će se provoditi kroz sedam do deset mjeseci. Istraživanje učinkovitosti te sigurnosti COVID cjepiva u djece i trudnica prioriteti su i Moderne te AstraZenece. 

Komentari
Sve vijesti