Za siromašne zemlje

Zahtjev civilnih udruga za skidanje patenata sa cjepiva protiv COVID-19

Autor: Nađa Berbić
event 17.05.2021.
Katastrofalne posljedice pandemije u Indiji/Shutterstock

Svijet s užasom gleda kako Indija tone pod gigantskim valom koronavirusa. Samo 0,2 posto cjepiva dobile su zemlje niskog dohotka dok bogate zemlje drže zalihe cjepiva, a farmaceutske tvrtke odbijaju suspendirati patente.

No, SAD i druge vlade mijenjaju svoje orijentacije u tom smjeru dok se unutar EU ne postiže sporazum. Međunarodne koalicije civilnih udruga poput SumOfUs pozivaju svijet da u pobjedi nad COVID bolešću sve snage dobronamjernih skupina i udruga intenziviraju hitnu kampanju kako bi cjepiva bila dostupna svima.

Pogrebne lomače gore u Indiji gdje nema dovoljno ni kisika za oboljele.Svijet je zakazao na primjeru Indije i ostatku globalnog Juga, najsiromašniji umiru kao da nisu ljudi, kažu aktivisti SumOfUs pozivajući da se makar donacijom od jednog dolara skupi za cjepiva, kisik i lijekove.

Kako se broj smrtnih slučajeva u Indiji povećavao, američka se vlada napokon složila prisiliti velike farma divove da podijele svoje sastojke cjepiva, a još ih neki slijede. Svjetski čelnici imaju ključni sastanak za samo nekoliko dana i na putu im stoji samo njemačka vlada. Ako njih uvjerimo, kažu aktivisti, onda kao ljudska bića pobjeđujemo. Tko god sada pomogne, može pridonijeti protestima, apelima, medijskim taktikama s velikim utjecajem kako bi njemačku kancelarku Angelu Merkel i njezine savjetnike stavili u kontekst globalnih ciljeva i zahtjevali da cjepivo učine dostupnim svima. Jeste li s nama?, pitaju aktivisti SumOfUs tražeći da se aktiviraju medijski profesionalci, ali i svi koji to mogu donacijom jednog dolara za Indiju.

Pandemija je, kako ponavljaju, globalna i jedini način njezina savladavanja mora biti globalan inače smo svi izloženi novom valu nesigurnosti, umiranja i neizbježno smrtonosnijim varijantama korona virusa. Gledajući posljedice svijet se mijenja i sada samo Njemačka drži liniju koja dijeli siromašne od patenata za cjepivo protiv COVID bolesti, poručuju. O tome koliko očajnički svijet treba cjepiva i kakav virusni tsunami razara čitave zemlje i njihove stanovnike pisali su svi relevantni svjetski mediji, zalažući se da patenti za cjepiva prestanu biti preprekom za spas dijela čovječanstva. 

Komentari
Sve vijesti