Referentni centar

Preporuka za COVID cijepljenje oboljelih od psorijaze

Autor: Ivana Rimac Lesički
event 21.03.2021.
Foto: Shutterstock

Oboljeli od psorijaze, koji nemaju kontraindikacije za cijepljenje, trebaju se protiv COVID-19 cijepiti sukladno preporukama epidemiološke službe, stručna je uputa za te pacijente.

Sustavni lijekovi za psorijazu ili psorijatični artritis nisu kontraindikacija za cjepivo i pacijenti mogu nastaviti s primanjem sustavne terapije uključujući biološke lijekove – preporuka je Referentnog centra za psorijazu Ministarstva zdravstva RH Klinike za dermatologiju KBC Rijeka za cijepljenje oboljelih od psorijaze protiv SARS-CoV-2 virusa. 

Pacijenti koji primaju imunosupresivne/imunomodulatorne lijekove trebaju izbjegavati živa atenuirana cjepiva, a učinak cjepiva može biti slabiji kod onih koji uzimaju lijekove s utjecajem na imunološki sustav, napomena je navedenog Referentnog centra otkud poručuju da je važno razmotriti utjecaj sustavne terapije u oboljelih od psorijaze na učinkovitost i sigurnost cjepiva. 

Ova kronična upalna bolest kože može se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, a njezin uzrok nije u potpunost poznat te se smatra kombinacijom više različitih uzročnika. Prema procjenama u Hrvatskoj je oko 70 tisuća oboljelih od psorijaze. Iz navedenog Referentnog centra ranije su upozorili i na mogućnost većeg rizika za COVID-19 kod pacijenata oboljelih od psorijaze koji su na imunosupresivnoj ili biološkoj terapiji.

Komentari
Sve vijesti