Najava

Pfizer priprema COVID lijek do kraja godine, u Europi šire proizvodnju cjepiva

Autor: Ivana Rimac Lesički
event 28.04.2021.
Foto: Shutterstock

Oralni lijek za COVID-19 koji priprema također Pfizer, kompanija koja je prva registrirala cjepivo protiv pandemijske zaraze, mogao bi biti dostupan do kraja ove godine.

Sa njemačkim BioNTech prošli mjesec su započeli kliničko ispitivanje ovog lijeka koji bi se uzimao na usta i izvan bolničkih uvjeta. Lijek funkcionira na način da inhibira enzim koji je potreban virusu da se replicira u ljudskim stanicima, jednako kao lijekovi koji se koriste primjerice u terapiji HIV-a i hepatitisa C.

Optimističnoj najavi iz Pfizera koju prenose američki mediji prethodi, osim dovršetka ispitivanja, i odobrenje regulatornog tijela. Dakako, prvo onog američkog, Agencije za hranu i lijekove (FDA). Inače, Pfizer Comirnaty cjepivo protiv COVID-a u startu je odobreno za korištenje s najnižom dobnom granicom od 16 godina, a ranije ovog mjeseca zatražili su od FDA da se ta granica spusti na 12 godina starosti. 

Također, Europska agencija za lijekove objavila je kako je nakon propisane procedure kontrole, odobreno povećanje proizvodnih kapaciteta Comirnaty cjepiva u Belgiji, a preporučili su i otvaranje nove proizvodnje u Španjolskoj.

Komentari
Sve vijesti