Presjek 365 dana epidemije

Od nultog pacijenta prije točno godinu dana do 5489 umrlih od posljedica COVID-19

Autor: Romana Vukadin
event 25.02.2021.
Foto: Shutterstock

Godišnjicu epidemije dočekali smo pod mjerama i sporijim režimom cijepljenja nego što je to bilo planirano.

Cijela priča s korona virusom krenula je na današnji dan prošle godine s nultim pacijentom u Zagrebu, mladićem koji se zarazio na nogometnoj utakmici u Milanu. Iako je tada već bio formiran Nacionalni stožer, a polako se šuškalo o epidemiološkim mjerama, javnost nije bila suviše u strahu jer je nulti pacijent imao blagu kliničku sliku, baš poput neke obične, bezazlene viroze. Za cijelo vrijeme svoje bolesti bio je u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, u svojevrsnoj karanetni i pod monitoringom liječnika. Virus je u tom trenutku još bio velika nepoznanica.

Prvi smrtni slučaj

U prvoj polovini ožujka 2020. nije ni približno bilo ujednačenih epidemioloških mjera na razini države pa dok su neke regije, poput Istre, dobrim dijelom zaustavile život, u ostatku Hrvatske sve se odvijalo normalno. A onda vijest o prvoj smrti zbog korona virusa – istarski ugostitelj je krajem ožujka umro zbog COVID-19, nakon što je bio u kontaktu s talijanskim turistima u svom restoranu. U tom trenutku u Hrvatskoj je bilo oko 400 zaraženih pacijenata. Maske i rukavice plaćaju se suhim zlatom, vlada njihova posvemašnja nestašica, ne samo u ljekarnama, nego i u zdravstvenim ustanovama.

Za razliku od kasnijih faza epidemije, kada su se svi s blažim simptomima liječili kod kuć, tada je vrijedilo pravilo da svi COVID pozitivni moraju biti hospitalizirani bez obzira na kliničku sliku. Svemu ovome prethodilo je izvanredno stanje u svim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj – hladni pogon je obustavljen i bolnice su zatvorile svoja vrata svima osim hitnim pacijentima. Operativni program išao je samo u neodgodivim slučajevima, a bolnice su se organizirale na način da su osoblje podijelili u A i B timove, koji bi se izmjenjivali svaka dva tjedna. Svima je bilo jasno – ispadnu li medicinski radnici iz pogona, sustav će se potpuno raspasti.

Jesenski val

Još u ožujku prošle godine Stožer je KB Dubrava, zbog odvojenosti i infrastrukture, vidio kao bolnicu koja će se prenamijeniti u COVID bolnicu. Tada je vojska ispred KB Dubrava postavila prve šatore za smještaj pacijenata. Samo dva dana nakon podizanja šatora Zagreb je pogodio potres, što je unijelo dodatni kaos u funkcioniranje zdravstvenog sustava u hrvatskoj metropoli. Bolnice pogođene potresom, poput KBC-a Sestre milosrdnice i KBC-a Zagreb, morale su naći način da uz svoje pacijente prime i sve one iz KB Dubrava. U cijeloj Hrvatskoj, ispred svih domova zdravlja i bolnica, tijekom proljeća postavljeni su šatori za testiranja ili trijažu. Ljeto je donijelo malo olakšanje, popuštanje mjera i dane kada u mnogim regijama uopće ne bi bilo novozaraženih. A onda je krenuo jesenski val, tijekom njega je samo u KB Dubrava mjesečno umiralo više od 300 pozitivnih pacijenata. Nadu je 22. prosinca dalo prvo odobrenje cjepiva na području EU, onog Pfizerovog, a prve doze u Hrvatsku su stigle nekoliko dana kasnije.

Godišnjicu epidemije dočekali smo s više od 240 tisuća zaraženih, i skoro pet i pol tisuća umrlih. U međuvremenu smo svjedočili problemima s distribucijom cjepiva, i pojavili su se novi sojevi virusa, zbog čega stručnajci procjenjuju da će možda biti potrebno procijepiti i 80 posto nacije. No s koronom nisu nestale druge bolesti. S obzirom na limitiran rad bolnica u cijelom tom periodu, kada su u pitanju onkološke i druge teške kronične bolesti, posljedice će se tek vidjeti u narednom periodu.

Kronologija epidemije

25. veljače 2020. – zabilježen prvi slučaj zaraze koronom u Hrvatskoj
13. ožujka 2020. – obustavljena nastava u školama
18. ožujka 2020. – uvedena zabrana okupljanja i zabrana rada
19. ožujka 2020. – stotinu zaraženih, a brojka je za tjedan dana skočila na više od 500
23. ožujka 2020. – na snagu stupila zabrana napuštanja mjesta prebivališta i propusnice
16. travnja 2020. – 1791 oboljeli, izdano preko milijun e-propusnica
19. svibnja 2020. – više od 2200 zaraženih, zabrana okupljanja i stopiranje svih sportskih događanja
15. lipnja 2020. – oboljelih je samo dvoje, normalizira se život, mjere popuštaju
03. rujna 2020. – nakon ljetnog smirivanja, zabilježena prva najgora rekordna brojka – 369 novooboljelih u jednom danu i troje umrlih
22. listopada 2020. – jesenski val napreduje, u KB Dubrava više od 160 pacijenata, bolnica proširuje kapacitete Covid odjela, ljudi umiru u velikom broju
14. studenog 2020. – prešli smo brojku od 1000 umrlih
28. studenog 2020. – prvi pacijenti ulaze u Covid stacionar u Areni Zagreb, u Hrvatskoj ukupno 8036 oboljelih
23. prosinca 2020. – ponovno stupa na snagu zabrana napuštanja prebivališta i uvode se propusnice, ukupno 15.957 oboljelih
26. prosinca 2020. – u Hrvatsku stigle prve doze Pfizerovog cjepiva
18. siječnja 2021. – brojke su pale, 174 novooboljelih, mjere i dalje na snazi, ne rade kafići, restorani…
24. veljače 2021. – ukupno 241.048 zaraženi od početka epidemije i 5.477 umrlih

Komentari
Sve vijesti