Američka uputa

Maska je potrebna u javnosti i nakon potpunog cijepljenja

Autor: Ivana Rimac Lesički
event 29.04.2021.
Foto: Shutterstock

Cijepljeni protiv COVID-19 i dalje trebaju nositi zaštitnu masku, izuzev u jednoj situaciji – susretu sa drugim cijepljenim osobama.

No, pri tomu se smatra kako su primili obje doze cjepiva (odnosno jednu ako se radi o Janssen cjepivu koje je jednodozno) te da je od druge doze prošlo dva tjedna. Tada se COVID cijepljeni, prema uputi američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, smatraju cijepljenima. Dok kod nas cijepljenje prati niz “trilera” oko platforme, u drugim zemljama bave se upravo ponašanjem ljudi nakon što prime cjepivo. Budući da se mnogi konačno osjećaju sigurno i ne pridržavaju više epidemioloških pravila, a što je prilično opasno jer nigdje još procijepljenost nije dovoljno velika.

Iz jednog kućanstva

Navedeni američki Centar dao je jasnu uputu prema kojoj u potpunosti cijepljeni mogu bez maske i razmaka posjećivati isključivo druge ljude koji su također u potpunosti cijepljeni. Nadalje, bez maske mogu posjećivati u zatvorenom prostoru necijepljene, ali iz jednog kućanstva i ako su niskog rizika za ozbiljan oblik COVID-19. I dalje, kako stoji u uputi, masku trebaju nositi u javnosti, izbjegavati veća okupljanja te nepotrebna putovanja. 

Komentari
Sve vijesti