Procedura EMA-e

Imunosupresiv u provjeri kao moguća terapija za COVID-19

Autor: Ivana Rimac Lesički
event 03.05.2021.
Foto: Shutterstock

Lijek za reumatoidni artritis ili atopijski dermatitis, naziva Olumiant, u proceduri je Europske agencije za lijekove (EMA) kao moguća terapija u liječenju COVID-19.

Imunosupresiv s ključnom tvari baricitinib ima odobrenje za korištenje u navedenim bolestima no za njega je proizvođač Lilly predao zahtjev EMA-i kako bi mu se indikacija proširila i za liječenje oboljelih od COVID-19 koji su hospitalizirani, stariji od 10 godina života i potrebna im je terapija kisikom. 

-Baricitinib, djelatna tvar u lijeku Olumiant, blokira djelovanje enzima zvanih Janus kinaze koji imaju vaћnu ulogu u imunološkim procesima koji dovode do upale. Smatra se da bi ovaj lijek mogao pomoći u smanjenju upale i oštećenja tkiva povezanih s teškom infekcijom COVID-19 – objasnili su iz HALMED-a.

Nadležno Povjerenstvo za humane lijekove donijet će svoju ocjenu do srpnja, dokad će uz ostale podatke procjenjivati i rezultate dvaju velikih ispitivanja provedenih upravo u hospitaliziranih COVID-19 pacijenata. 

Ako Povjerenstvo utvrdi opravdanim proširenje indikacije ovog lijeka i za liječenje COVID-19 tada procedura dalje ide na Europsku komisiju čija odluka potom postaje pravno snažna i obvezujuća za sve EU članice. 

Komentari
Sve vijesti