Trideset zemalja koristi Sputnik V

I Republika San Marino će nabaviti rusko cjepivo kroz proceduru interventnog uvoza

Autor: Romana Vukadin
event 20.02.2021.
Foto: Shutterstock

San Marino, najstarija konstituirana republika na svijetu, postala je trideseta država koja je odobrila upotrebu ruskog cjepiva Sputnik V, priopćio je Russian Direct Investment Fund (RDIF).

Sputnik V u San Marino dolazi zahvaljujući proceduri hitnog intervetnog uvoza, koju su pokrenule tamošnje vlasti i relevantne institucije. San Marino, naime, nije članica Europske Unije, pa ne podliježe u tolikoj mjeri stavu koji trenutačno vlada među zemljama EU što se tiče ruskog cjepiva – da se izbjegava procedura interventnog uvoza i da se pričeka odobrenje Europske agencije za lijekove za Sputnik V, koje se očekuje krajem travnja.

Učinkovitost veća od 90 posto

RDIF u svom priopćenju također ističe da je Sputnik V trenutačno među tri najviše korištena cjepiva za Covid-19 na svijetu, s obzirom na broj država čija su se regulatorna tijela odlučila uvrstiti ga na svoju listu cjepiva. Ruski RDIF naglašava da je Sputnik V ujedno među tri cjepiva koja imaju učinkovitost veću od 90 posto, što je potkrijepljeno i podacima objavljenim u prestižnom znanstvenom časopisu Lancet. Kao važan podatak napominju i da su tvorci cjepiva Sputnik V surađivali u svom radu sa tvrtkom Astra Zeneca te da do sada nisu zabilježene nikakve alergijske reakcije na rusko cjepivo. Na kraju, ističu i da je cijena po dozi deset dolara, što ga čini cjenovno pristupačnim svim državama.

Sputnik V u sve više država

Prije San Marina, i Rusije, naravno, Sputnik V su odlučile u opticaj staviti sljedeće države: Bjelorusija, Argentina, Bolivija, Srbija, Alžir, Palestina, Venecuela, Paragvaj, Turkmenistan, Mađarska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Iran, Republika Gvineja, Tunis, Armenija, Meksiko, Nikaragva, Republika Srpska (BiH entitet), Libanon, Mianmar, Pakistan, Mongolija, Bahrein, Crna Gora, Sveti Vincent i Grenadini, Kazahstan, Uzbekistan i Gabon.

Komentari
Sve vijesti