Tehnologija

Eksperimentalni sustav uništava SARS-CoV-2 toplinom u zatvorenim prostorima

Autor: Nađa Berbić
event 29.04.2021.
Foto: Shutterstock

Za manje od sekunde na temperaturi od oko 72 Celzijusa SARS-CoV-2 može u sustavima grijanja i klimatizacije biti onesposobljen da inficira ljude.

Virus COVID može se neutralizirati visokim temperaturama, konkretno, istraživala se temperatura od oko 72 stupnja Celzijusa i to bi moglo imati utjecaja na buduće sustave bilo kakve vrste prozračivanja i zatvorene prostore. O tome izvještava tim istraživača iz Sveučilišta u Teksasu, u koji su uključeni eksperti za elektronički i informatički inženjering, ali i medicinski stručnjaci. Osmišljen je eksperimentalni sustav koji iz usisanog zraka za manje od sekunde potpuno neutralizira virus SARS-CoV-2.

Neutraliziranje virusa

Smatra se da će razvoj novih tehnologija pomoći i kod uništenja drugih virusa poput virusa gripe, ili sličnih. Dosad je, naime, iskušavana toplinska energija za neutraliziranje virusa no temperature u prirodi obično ne dosežu one kakve su potrebne da bi ih se uništilo, kad je riječ o uzročnicima COVID infekcije. Dosad su uspjeh u određenoj mjeri imali i uređaji s primjenom topline od jedne do 20 minuta, korišteni kako bi se se spriječilo širenje virusa zračnim putem, ali nova otkrića vode korak dalje. Uređaji koji bi sadržavali poseban dio za toplinsku obradu koja posve neutralizira virus u mjeri da ne može zaraziti drugu osobu učinkovito je i praktično rješenje za zaustavljanje širenja COVID-19 zrakom jer omogućuje primjenu metode u već postojećim sustavima, poput sustava grijanja, ventilacije i klimatizacije.

Toplinska obrada

Primjena topline za neutraliziranje COVID-19 već je demonstrirana, ali u prethodnim studijama temperature su se primjenjivale od jedne do 20 minuta. To vremensko razdoblje nije praktično rješenje jer je dugotrajna primjena topline i teška i skupa. Profesor Arum Han i njegov tim na Odjelu za elektrotehniku ​​i računarsko inženjerstvo na Sveučilištu A&M u Teksasu pokazali su da toplinska obrada s uređajima visoke temperature za kraće od sekunde potpuno deaktivira koronavirus i čini ga nesposobnim za inficiranje ljudi. 

Komentari
Sve vijesti