COVID sezona

Britanci tvrde: 16 posto naših građana putnika zarazilo se prošlog ljeta u Hrvatskoj

Autor: Romana Vukadin
event 22.03.2021.
Foto: Shutterstock

Britanski nacionalni zavod za javno zdravstvo proveo je istraživanje na 4000 COVID pozitivnih koji su prošloga ljeta putovali van države. Najviše zaraženih vratilo se iz Grčke i Hrvatske.

Velika Britanija trenutno je u lockdownu, građani ne smiju napuštati državu ni putovati, a kako će to biti uređeno u bliskoj budućnosti, odredit će možda dobrim dijelom i već spomenuta studija. Tamošnji nacionalni zavod za javno zdravstvo odlučio je napraviti detaljnu analizu ljudi koji su prošloga ljeta putovali, i s tog putovanja se vratili zaraženi COVID-om. Od 4000 ispitanika, čak ih se 86 posto zarazilo putujući po Europi. Od toga je najviše importiranih slučajeva bilo iz Grčke, 21 posto, potom iz Hrvatske 16 posto te iz Španjolske 14 posto. Pretvori li se to u brojke, podaci kažu da se od 4000 Britanaca ukupno njih 3440 zarazilo na putovanjima u Europi, a od toga 550 u Hrvatskoj. Prema tumačenju u studiji, iz Grčke je bilo najviše importiranih slučajeva jer su granice prema toj državi bile najdulje otvorene, čak do studenog. Hrvatsku i Španjolsku su Britanci stavili na crvenu listu i prije studenog, stoga je i postotak importiranih slučajeva manji.

Crni rekord u srpnju

Kada pogledamo naše podatke od prošloga ljeta, na početku srpnja smo imali pedesetak novooboljelih u danu, a onda je 10. srpnja zabilježen novi crni rekord od početka epidemije – 116 novooboljelih. Sredinom kolovoza ta se brojka kretala oko dvjestotinjak novooboljelih u danu, i podaci kažu da smo u posljednjem tjednu kolovoza 2020. imali 65 zaraženih na 100.000 stanovnika. Ljeto je bio period kada još nije krenuo drugi i razorniji val epidemije, a balansiralo se između spašavanja turističke sezone i epidemioloških mjera.

Opasnost su novi sojevi

Sada nam je novo ljeto pred vratima, i dok gospodarstvo zaziva sezonu, stručnjaci traže oštrije mjere. Epidemiolog Branko Kolarić na svojoj službenoj Facebook stranici upozorava da se novi sojevi brže šire, dok nam je procijepljenost istodobno vrlo mala. Zbog toga, smatra epidemiolog, treba hitno reagirati, da nam se bolnice ne bi napunile kao u prosincu. U protivnom, ističe, moglo bi se dogoditi da se epidemija ponovno otme kontroli, s tim što je za nove sojeve specifično da ima sve više zaraženih među mlađim ljudima.

Kakve će mjere biti određene ovoga ljeta nitko još ne zna, no sasvim je sigurno da COVID do daljnjega nije i neće biti sezonska bolest poput gripe. A hoćemo li Britance uskoro vidjeti u Hrvatskoj, i pod kojim uvjetima, tek trebaju odlučiti tamošnje vlasti.

Komentari
Sve vijesti