MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA

U epidemiji u Hrvatskoj COVID-om zaražena četvrtina medicinskih sestara

Autor: Redakcija
event 13.05.2021.
Foto: Shutterstock

U pandemiji se koronavirusom zarazilo 8200 medicinskih sestara u Hrvatskoj, ali su unatoč tomu cijelo vrijeme bile stup zdravsvenog sustava, kaže Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara.

Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara obilježen je u srijedu u Školi za medicinske sestre Mlinarska u Zagrebu koja je ujedno proslavila stotu godinu postojanja. Mario Gazić rekao je tom prilikom da su medicinske sestre podnijele najveći teret brige i zdravstvene njege bolesnika i pacijenata u epidemiji iako je 8200 sestara oboljelo od COVID-a što je oko 25 posto njihovog ukupnog broja u Hrvatskoj. Gazić je također istaknuo da u bolničkom sustavu postoji manjak od 4000 medicinskih sestara što su sve ostale sestre koje rade u javnom zdravstvu nadomjestile svojim trudom i entuzijazmom.

– One su uspjele svojim ogromnim trudom zadržati zdravstveni sustav na nogama i na svojim leđima su iznijele najveći teret bitke s pandemijom – istaknuo je Gazić.

Sestrinstvo u Hrvatskoj suočeno je s brojnim problemima, a HKMS je stava da se manjak medicinskih sestara ne može riješiti ako se upisne kvote ne povećaju za 50 posto. Nažalost, kroničan nedostatak sestara ne samo da se ne rješava nego se s obzirom na aktualne trendove odlazaka medicinskih sestara u inozemstvo i u mirovinu, postojeći kadrovski kapaciteti javnog zdravstva dodatno smanjuju, ističu u Komori.

– Zanimanje medicinske sestre i cijelu profesiju treba proglasiti deficitarnom. Nužno je povećati broj upisnih kvota u medicinskim školama, poboljšati uvjete rada sestara te adekvatno platiti njihov rad – rekla je u srijedu u Mlinarskoj Anica Prašnjak, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara.

Komentari
Sve vijesti