IZVJEŠĆE HALMEDA

U 2020. stigle 4022 prijave na nuspojave zbog lijekova, prednjače citostatici

Autor: Redakcija
event 02.07.2021.
Foto: Shutterstock

HALMED je objavio izvješće za prošlu godinu prema kojem je broj prijava za nuspojave koje su prouzročili lijekovi porastao za tri posto u odnosu na 2019. U ćak 167 sučajeva pacijenti su se oporavili, ali s posljedicama, a među najčešćim nuspojavama su problemi u probavnom i živčanom sustavu.

Kao i dosadašnjih godina, najviše sumnji na nuspojave zbog primjene određenog lijeka došlo je od liječnika, no promjena je u tomu što su sada na drugom mjestu po broju prijava pacijenti i korisnici lijekova, a ljekarnici tek na trećem. Gledano po vrstama lijekova, najviše prijava došlo je za citostatike (1451), potom od lijekova za živčani sustav (1026) i na trećem mjestu su hormonski lijekovi (816). Najveći broj prijava sumnji na nuspojave lijeka zaprimljen je u siječnju 2020. godine, a ova brojka je tada bila najveća zbog prijavljivanja lijeka Euthyrox, koji se koristi za liječenje poremećaja rada štitnjače, i u tom je periodu za lijek promijenjena formulacija.

Glavobolja, mučnina, umor…

Što se tiče vrsta nuspojava prema klasifikaciji organskih sustava, najviše ih je bilo u skupini “opći poremećaji i reakcije na mjestu primjene” (2003), potom slijede poremećaji probavnog sustava (1734) i nakon toga poremećaji živčanog sustava (1570). Kao i prethodnih godina, i 2020. najčešće prijavljene nuspojave bile su glavobolja, mučnina, umor, somnolencija, proljev, bol u trbuhu, osip, svrbež, slabost i crvenilo te nuspojave karakteristične za klasične sintetske lijekove, koje su prijaviteljima dobro uočljive, jasno vremenski povezane s primjenom lijeka te najčešće nestaju nakon prestanka primjene lijeka.

Također, HALMED je prošle godine od Centra za kontrolu otrovanja Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI) zaprimio ukupno 856 prijava otrovanja lijekovima. Ukupno 403 prijave sadržavale su podatak o nuspojavi lijeka, dok 453 prijave nisu sadržavale podatak o nuspojavi ili u njima nije bilo jasno navedeno da nije došlo do nuspojave.

Komentari
Sve vijesti