OPREZ, STIŽU VRUĆINE!

Stariji ljudi, djeca i trudnice pod najvećim su rizikom od dobivanja toplinskog udara

Autor: Redakcija
event 15.06.2021.
Foto: Shutterstock

Prema najavama meteorologa, krajem ovoga tjedna očekuje nas toplinski udar zbog kojeg će se temperature popeti i na 35 Celzijevih stupnjeva. Ako se ne liječi na vrijeme, toplinski udar može biti smrtonosan. Stoga je potreban veliki oprez.

Kako pojašnjava obiteljska liječnica dr. Tanja Pekez, toplinski udar se najčešće događa zbog izlaganja visokim temperaturama, zbog velikog izlučivanja pri velikim tjelesnim naporima (sportaši, građevinari, radnici u željezarama), kod velikih opeklina i vrlo rijetko kod pretjeranog rada štitnjače. Ako se ne prepozna i ne liječi na vrijeme, ističe liječnica, može dovesti do smrti. Pored temperature zraka bitna je i vlažnost, jer što je vlažnost veća, mogućnost toplinskog udara se povećava.

  • Pod posebnim rizikom su starije osobe. Primjerice, prije osamnaest godina u Francuskoj je tijekom ljeta zbog toplinskog udara uslijed vrućine umrlo oko petnaest tisuća ljudi, uglavnom starijih. Oni su u većoj opasnosti jer nemaju dovoljno izražen osjećaj žeđi, ali rizik postoji i kod ljudi s viškom kilograma, bolestima pluća, djeca, trudnice, onih pod utjecajem alkohola i sportaša koji ne vode računa o dovoljnom unosu tekućine – tumači dr. Pekez.

Kako pomoći kod toplinskog udara:

U slučaju toplinskog udara osobu u prvom redu treba smjestiti u hladniji prostor. Ako može stajati, preporučuje dr. Pekez, trebalo bi je tuširati, s time da se postepeno snižava temperatura vode kojom se osoba tušira. Ako je onaj tko ima toplinski udar poremećene svijesti ili nepokretan, potrebno ga je omotati vlažnom plahtom. Sve osobe koje su sposobne piti i jesti trebaju uzimati tekućinu te slanu hranu i juhe. Za osobe poremećene svijesti, djecu i starije potrebno je pozvati hitnu medicinsku pomoć.

Generalno, ljudima se savjetuje da ne borave dugo na otvorenom u periodu kada su temperature najviše, između podneva i 17 sati, da nose svjetliju i prozračnu odjeću, na glavi šešir ili kapu za zaštitu od sunca te da uvijek pri ruci imaju bočicu s tekućinom te se hidriraju cijelo vrijeme. Izlaganje visokim temperaturama nikako se ne preporučuje starijima i ljudima s težim kroničnim bolestima, a osobito treba paziti na djecu.

  • Nikada ne ostavljajte djecu u vozilu na suncu, jer se temperatura vrlo brzo podigne te dijete u kratkom roku dehidrira. Takve situacije mogu završiti tragično. Isto tako, nije dobro odmah iz klimatiziranog prostora izaći na vrućinu. Budite jedno vrijeme u prostoru koji ima meteorološke uvjete što sličnije onima vani, pa tek onda izađite u toplu i vlažnu okolinu – savjetuje dr. Pekez.
Komentari
Sve vijesti