PARAOLIMPIJAC MIZDRAK

Slabovidnost me tjerala na vrhunske rezultate, želim da moja priča inspirira i druge

Autor: Redakcija
event 02.05.2021.
Foto: Damir Krajac / CROPIX. Na slici: Damir Mizdrak

Od oko pola milijuna ljudi s invaliditetom u Hrvatskoj, tek je 1 posto onih uključenih u sport. Usprkos tome, mala skupina hrvatskih paraolimpijaca kontinuirano postiže hvalevrijedne rezultate.

Prekaljeni hrvatski paraolimpijac, skijaš Damir Mizdrak podijelio je s nama svoju priču o putu do profesionalnog sportaša s vrhunskim rezultatima.

Kako ste se uopće odlučili baviti sportom s obzirom na slabovidnost?

Bez obzira na to što mi je već kao petogodišnjaku dijagnosticirana za sada neizlječiva bolest oštećenja očnog živca, bolest sam prihvatio, naučio se nositi s invaliditetom i zapravo živim normalnim životom. Sport sam pak oduvijek volio i bio sam od malih nogu uključen u sve školske sportske aktivnosti koje mi je slabovidnost dozvoljavala. Nisam dozvolio da me invaliditet ograničava od bavljenja sportom.

A odluka o profesionalnom skijanju?

Susret sa skijanjem dogodio se tek kasnije, u srednjoj školi, i to sasvim neplanirano u Centru za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“, gdje se obrazuju slijepa i slabovidna djeca te odrasli. Profesorica tjelesnog je predložila rekreativno skijanje u sklopu Skijaškog kluba za osobe s invaliditetom „Sljeme“. Zvučalo mi je zanimljivo pa sam se odlučio okušati i u skijanju. U početku su to bili skijaški kampovi u Austriji i Italiji. Nakon nekoliko godina, rekreacija je prerasla u ljubav i profesionalni sport.
Sudjelovali ste već na dvjema paraolimpijskim igrama, 2014. u Sočiju i 2018. u Pjongčangu.

Jesu li pripreme već počele i kakva su očekivanja za nadolazeće u Pekingu sljedeće godine?

Nasreću, iako zvuči pomalo kontradiktorno, period pandemije za mene je bio vrlo aktivan. Međunarodna kup natjecanja su bila česta, a i godina je nešto hladnija, tako da se i snijeg na Sljemenu zadržao dovoljno dugo. Od Pekinga očekujem, naravno, dobar rezultat što bi za mene bio top 10 plasman u mojim, tehničkim disciplinama. Uz malo sreće, vjerujem da je to realno ostvarivo.

U Hrvatskoj djeluje čak 15 nacionalnih, 11 županijskih i 10 gradskih sportskih saveza osoba s invaliditetom te 189 klubova. Niz je sportova dostupnih za osobe s invaliditetom. Paraolimpijski su: atletika, plivanje, streljaštvo, stolni tenis, dresurno jahanje, biciklizam, sjedeća odbojka, košarka u kolicima, tenis u kolicima, boćanje cp, streličarstvo, jedrenje, goalball, judo slijepi, veslanje, powerlifting, futsal slijepi 5 a side, mačevanje, ragbi u kolicima, alpsko skijanje, biatlon, skijaško trčanje, hokej na ledu, curling, snowboard, badminton, kanu, triatlon i taekwondo. Neparaolimpijski sportovi su: kuglanje slijepi i slabovidni, kuglanje tjelesni, viseća kuglana, boćanje, šah slijepi, šah tjelesni, karate, sportski ribolov i pikado.

Hrvatski paraolimpijski odbor potiče i promiče sportsku aktivnost osoba s invaliditetom, organizira i provodi sustav sportskih natjecanja i poziva sve osobe s invaliditetom, bez obzira na dob, na aktivno bavljenje sportom, sukladno svojim afinitetima i mogućnostima, jer baviti se sportom uvijek je dobra odluka.

Komentari
Sve vijesti