OBITELJ MURATOVIĆ - NAŠ ŽIVOT S DIJABETESOM

Senzori su nam olakšali svakodnevicu i omogućili bolju kontrolu šećerne bolesti

Autor: Content agency 2020/
event 03.05.2021.
Foto: Zoran Pajić/Content Agency 2020

Uz šećernu se bolest vrlo često veže naziv tiha epidemija zbog izrazito nepovoljnog trenda porasta broja oboljelih osoba u posljednjih nekoliko desetljeća.

Uz navedeni podatak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2019. godinu treba napomenuti i vrlo visok udio oboljelih od šećerne bolesti bez postavljene dijagnoze, tako da se procjenjuje da je broj oboljelih u Hrvatskoj blizu pola milijuna. Edukacija javnosti o važnosti prevencije s jedne strane ne smije pak staviti u drugi plan edukaciju o važnosti dobre kontrole dijabetesa oboljelih. 

Koliko je važna kontrola dijabetesa, govori nam Zagrepčanka Monika Muratović, majka šestero djece: Magdalene (9), Benedikta (8), Margarete (7), Dominika (5), Josipa (2) i sedmomjesečne Mihaele. Troje od šestero djece obitelji Muratović ima dijagnosticiran dijabetes tip 1, što je jedinstven slučaj u Hrvatskoj. 

Njihov je život danas balans dječjeg smijeha, znatiželje i zezancije, ali i odlične organizacije. Uz neprestano informiranje o bolesti i veliku pozornost koja je posvećena prehrani djece, njihovu svakodnevicu obilježava učestalo mjerenje razine glukoze. 

Zahvaljujući korištenju modernog flash sustava za provjeru glukoze, u čestim mjerenjima, jednostavnim skeniranjem senzora, sudjeluju i sama djeca. Poslušajte mamu Moniku koja objašnjava gdje roditelji mogu dobiti savjet i podršku nakon što obitelj sazna za dijagnozu dijabetesa, kolika je važnost edukacije djece u kontroli bolesti te kakve promjene djeca imaju u vrtiću ili školi zbog svog dijabetesa.

Uz neprestano informiranje o bolesti, svakodnevicu obitelji Muratović obilježava učestalo mjerenje razine glukoze

FreeStyle, Libre i srodne trgovačke marke su zaštićene marke društva Abbott. © 2021 Abbott. ADC-36773 v 1.0

Komentari
Sve vijesti