NOVA NADA ZA ONKOLOŠKE BOLESNIKE

Otkriveno da senzorni protein zaustavlja širenje metastaza raka kroz krvne žile

Autor: Redakcija
event 14.07.2021.
Foto: Shutterstock

Znanstvenici sa Sveučilišta John Hopkins došli su do važnog otkrića – protein naziva TRPM7 može spriječiti stanice raka da uđu u krvotok i da se prošire po cijelom tijelu, odnosno, da izazovu metastaze. Ovo je otkriće nedavno obvaljeno u znastvenom časopisu Science Advances.

  • Otkrili smo da je ovaj protein osjetljiv na tlak tekućina koje se nalaze u cirkulacijskom sustavu i sprječava stanice raka da se šire krvlju. Također smo otkrili da stanice metastatskih tumora rapidno smanjuju količinu razinu ovih senzorskih proteina, i zato se nesmetano šire krvotokom – rekao je Kaustav Bera, znanstvenik sa Sveučilišta John Hopkins i voditelj ove studije.

Stoga je zaključak ovog važnog otkrića da treba pojačati TRPM7 protein, kako bi se onemogućilo širenje stanica raka. TRPM7 dugo je bio poznat kao protein koji regulira količinu kalcija u stanicama, no ovo novo otkriće njegove uloge u migraciji stanica doista je uzbudljivo, smatraju znanstvenici koji su sudjelovali u istraživanju.

Oboljeli mogu živjeti dulje

  • Najbolje sve možemo usporediti sa svakodnevnom situacijom kada dotaknete vrući lonac, osjetite da peče i brzo povučete ruku natrag. Upravo tako protein osjeti protok tekućina u krvotoku, i daje naredbu stanici da obrnuto reagira, odnosno da okrene smjer, suprotno od krvotoka – tumači Konstantinos Konstantopoulos sa Sveučilišta John Hopkins.

Inače, većina stanica u ljudskom tijelu, poput onih u mišićima ili masti, stagnira u regijama uz koje su vezane. Iznimka su krvne stanice, koje patroliraju po cijelom tijelu kako bi se borile protiv patogenih organizama, ali i stanice raka kojima mutacije omogućavaju da se kreću po čitavom organizmu i šire po njemu. Dodatno, uz ovo istraživanje provedene su studije i na ljudima oboljelim od raka, koje su pokazale da kada pacijenti sa ostesarkomom, rakom dojke, rakom jetre i karcinomom želuca imaju znatno “podebljanu” razinu proteina TRPM7, žive dulje od onih oboljelih kod kojih je razina tog proteina niska.

Komentari
Sve vijesti