APEL UDRUGE

Oboljelima od leukemije i limfoma nedostupni su lijekovi i to im ugrožava život

Autor: Redakcija
event 07.04.2021.
Shutterstock

Hrvatska udruga leukemija i limfomi poslala je priopćenje u kojem upozorava da je njihovim članovima, zbog nedostupnosti terapija, ugroženo zdravlje i život. Problem je nastao nakon što su veledrogerije zaustavile opskrbu bolnica lijekovima.

Iznimno je stresna i frustrirajuća situacija za svakog bolesnog čovjeka da nema pristup liječenju, i HULL kao udruga koja okuplja struku i pacijente želi apelirati da je to – nedopustivo. Našim pacijentima postali su nedostupni neki od takozvanih “posebno skupih lijekova”, nužni za njihovo liječenje, upozoravaju u Udruzi.

Narušena osnovna prava

  • Time je direktno ugroženo njihovo zdravlje i život, život ionako pogođen malignim bolestima. Opskrba lijekovima u Hrvatskoj mora se što prije normalizirati jer građani ove zemlje imaju pravo na zdravstvenu zaštitu i liječenje i to pravo im je danas direktno narušeno. Malignu bolest ne zanima tko je u pravu, a tko u krivu, ona ne pita niti čeka. Svaki dan bez terapije u bespoštednoj borbi s ovako teškim bolestima okrutan je i opasan za život bolesnih ljudi u ovoj zemlji – ističe Dražen Vincek, predsjednik HULL-a.

Žele da odgovorni nađu rješenje

Suočavanje s dijagnozom maligne bolesti iznimna je trauma svakom čovjeku pa tako i svakom članu Hrvatske udruge leukemija i limfomi, stoji u priopćenju. Više od četvrt stoljeća ova udruga radi na tome da olakša oboljelima prihvaćanje zloćudne bolesti krvotvornog sustava, da ih educira uz svesrdnu pomoć liječnika i drugih medicinskih zaposlenika te da pruži podršku za sve nedoumice, pitanja i patnje koje dolaze s teškom bolesti, ističu uz, kako kažu, vjeru i nadu da će nadležni i odgovorni poduzeti sve potrebno i da se više nikada neće morati suočiti s ovakvom situacijom.

Ministar zdravstva Vili Beroš nedavno je obećao da će se kriza s isporukom lijekova, u slučaju onkoloških pacijenata, premostiti na način da će država direktno za svakog pacijenta pojedinačno platiti lijek koji mu treba. No informacije kažu da unatoč toj tvrdnji u praksi sve funkcionira jako sporo te iziskuje kompliciranu papirologiju. Zbog toga oboljeli čekaju da prime svoju terapiju puno dulje nego što bi trebalo. U ovom trenutku sve bolnice u Hrvatskoj imaju problem s nedostatkom posebno skupih lijekova.

Komentari
Sve vijesti