Priznanje

Nagrada VAM udruge Sve za nju Mariji Patljak Bilić iz Istre

Autor: Ivana Rimac Lesički
event 21.03.2021.
Foto: Marija Patljak Bilić

Jubilarna deseta nagrada VAM dodijeljena je u prostorijama udruge Sve za nju uz najbliže prijatelje dobitnice i predstavnika Udruge.

Žena koja je u jeku svoga liječenja našla snage objaviti svoju priču te sustavno putem javnih istupa i na društvenim mrežama podizati svijest o važnosti prevencije raka dojke, ohrabrivati zdrave žene da se redovito kontroliraju, a bolesne da budu pozitivne i posvećene liječenju – tako su iz udruge Sve za nju opisali Mariju Patljak Bilić, ovogodišnju dobitnicu nagrade VAM. Nagrada je to pokrenuta prije deset godina u spomen na prvu predsjednicu ove Udruge koja je ujedno bila i jedna od osnivačica, dr.sc. Vesnu Andrijević Matovac

Za ovogodišnju dobitnicu stigla su čak dva neovisna prijedloga. Jedan je uputio  Edi Pastrovicchio, načelnik Općine Bale, a drugi Maja Miljković koja je baš za Mariju izmislila novu riječ.  „Njezina bolest je bila okidač za silne „dobrosti.“ U prekrasnom tekstu Mariju je opisala kao ženu kod koje „ne“ ne prolazi kao odgovor. Marijinu upornost i predanost prepoznala je i Udruga – poručili su iz Sve za nju čija su predsjednica dr. Almenka Balenović i dr. Nika Lazić, kćer Vesne Andrijević Matovac, uručile nagradu Mariji Patljak Bilić koja je postala prva VAM dobitnica u Istri.

Komentari
Sve vijesti