objavili prednatječaj

Ministarstvo pokrenulo projekt helikopterske hitne, uskoro raspisuju natječaj za letjelice

Autor: Romana Vukadin
event 17.02.2021.
Foto: Shutterstock

Vojni MORH-ovi helikopteri godinama spašavaju živote, ali to nisu letjelice specijalizirane za hitnu medicinsku pomoć kakvu imaju sve države EU, osim Hrvatske i Slovenije.

Zdravstveni djelatnici i udruge godinama apeliraju za nabavku specijaliziranih helikoptera kojima bi jedina svrha bila pružanje hitne medicinske pomoći. Riječ je o letjelicama koje su potpuno medicinski opremljene, koje do pacijenta mogu doći direktno, odnosno, mogu sletjeti, primjerice, ne cestu, mol ili trg. Također, pokraj bolnice im ne treba helidrom, već je dovoljan običan asfaltirani prostor, poput parkinga. 

Hrvatska odnosno Ministarstvo zdravstva konačno je raspisalo predtender kako bi prikupili potrebne informacije operatera o uspostavljanju hitne helikopterske medicinske službe.

Mladen Tureček, predsjednik udruge HELP

Predtender nije obvezujući, ali je korak prema tome da Hrvatska nakon 12 godina borbe za uspostavu helikopterske medicinske službe, konačno dobije svoju specijaliziranu isključivo za spašavanje života – rekao je Mladen Tureček, predsjednik Udruge HELP (Helikopterima liječnici pomažu). Ministarstvu zdravstva, doznajemo, u ožujku planiraju raspisati tender.

Tureček dodaje da se na tender netko treba javiti kako bi se nakon odobrenja uspostavila služba na tri godine, no da država zasad planira četiri helikoptera što ne smatra dovoljnim da bi pacijente spasili u “zlatnom satu”. U cijelom svijetu medicina se pridržava standarda takozvanog “zlatnog sata”, vremena od trenutka životne ugroze do konačnog zbrinjavanja pacijenta.  Sve nakon toga ugrožava njegov život i povećava rizik od smrtnosti. Često je hitna pomoć potrebna nekome do koga cestovna vozila ne mogu tako brzo doći, primjerice, na otocima. Također, može biti riječ o nepristupačnom terenu gdje je potrebna i intervencija HGSS-a. Do sada se problem rješavao tako da bi HGSS nekog unesrećenog izvukao do najbliže točke gdje može sletjeti vojni helikopter. No, ovdje se javlja vrlo bitan vremenski problem, jer dok se pokrene sva procedura za polijetanje vojnog helikoptera, često prođe i više od dva sata. Bilo je mnogo takvih primjera. Ako u što kraćem roku zbrinemo pacijenta, kraći je oporavak i brži povratak na posao. 

Hrvatska i Slovenija jedine su države u EU koje nemaju hitnu helikoptersku službu

Da bi to ostvarili, potrebno nam je, mišljenja je Tureček, minimalno, pet helikoptera odnosno baza, a optimalan broj koji bi zadovoljio naše potrebe je osam helikopterskih baza. One podrazumijevaju pilote, mehaničare, gorivo i sve ostale potrebne resurse, a Tureček ističe da su troškovi jedne takve baze između jedan i pol do dva milijuna eura. Jedan sat leta vojnim helikopterom košta 52.825,60 kuna no često je potrebno previše vremena da se prevezu oni kojima je pomoć najpotrebnija jer ti veliki helikopteri ne mogu sletjeti u blizini naseljenih područja pa se još gubi vrijeme na dodatni transport.

Mi predlažemo sustav u kojem bi liječnici i ostalo visoko specijalizirano osoblje na bazi trijaže odmah odlučivali intervenira li hitna pomoć ili helikopter

Mladen Tureček o hitnoj helikopterskoj pomoći

Prema lanjskim podacima, dodaje Tureček, 237 ljudi poginulo u prometu, a oko 40 posto ozlijeđenih, nažalost, premine u transportu ili u bolnici. Da im je ranije stigla pomoć, statistika bi bila ipak drugačija, mišljenja je Tureček. 

Troškovi dizanja vojnih helikoptera znatno su veći nego što bi bili da imamo specijalizirane letjelice isključivo za hitnu medicinsku pomoć. To se isticalo 2015. godine u Ministarstvu zdravstva kada je tadašnji ministar Siniša Varga pokrenuo pilot projekt hitne helikopterske pomoći. Funkcionirao je tako da smo helikoptere iznajmljivali od talijanske zajednice ponuditelja, a medicinski dio posade činili su naši liječnici i tehničari, zaposlenici županijskih zavoda za hitnu medicinu. Letjelice su kretale iz dvije baze, na Krku i na Braču i odradile su u četiri mjeseca, koliko je sve trajalo, 230 intervencija. 

Komentari
Sve vijesti