Bubrežne bolesti

Ministar Beroš: Pacijenti u Hrvatskoj na presađivanje bubrega čekaju najkraće na svijetu

Autor: Ivana Rimac Lesički
event 11.03.2021.
Foto: Marko Todorov/CROPIX

Uz čestitke na uspjehu hrvatske struke uključene u dijagnostiku i liječenje bubrežnih bolesti, ministar zdravstva na Vladi je poručio i kako se u nas najkraće čeka na transplantaciju bubrega.

Unatoč pandemiji ovakva situacija u Hrvatskoj i njezinu zdravstvenu sustavu održana je i u posljednjih godinu dana. Kratkim lanjskim, podsjetimo, zaustavljanjem transplantacijskih programa nije očito usporen taj program s obzirom na ovakve rezultate koje je na sjednici Vlade naveo Vili Beroš. Ministar zdravstva također je naveo kako su u KBC-u Zagreb razvili transplantaciju organa kod bolesnika koji ne mogu biti izloženi dodatnim rizicima od infekcija.

Transplantacijski uspjesi su perjanica hrvatskog zdravstva koja je evidentno uspjela održati standard i kroz proteklu pandemijsku godinu. Situacija s koronom pak neće “nestati” i ono čemu svjedočimo da se događa u okolnim zemljama mora biti znak upozorenja i za nas. Takva se poruka mogla čuti i na sjednici Vlade gdje je ministar zdravstva naveo kako u tjedan dana imamo 19 posto više novozaraženih te 18 posto hospitaliziranih.

Svatko od nas utječe na daljnji razvoj situacije vlastitim primjerom i ponašanjem. Moramo zadržati oprez kako ne bismo poništili dosadašnje napore, a osobito svjesni nepovoljne epidemiološke situacije u zemljama našeg okruženja – apelirao je ministar zdravstva.

·        

·        

Komentari
Sve vijesti