KUZ o reformi zdravstva

Ivica Belina: Dostupnost inovacija jedno je od osnovnih prava pacijenata

Autor: Ivana Rimac Lesički
event 20.04.2021.
Ivica Belina, predsjednik KUZ-a, snimio:Bruno Konjević/CROPIX

Predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ) iz perspektive pacijenata i udruge pacijenata analizira najavljeni dio reforme koji se odnosi na terapije, liječenje i njegove ishode.

Prvo bih volio reći da kad se god govori o problemu zdravstvene potrošnje u Hrvatskoj ističe se potrošnja za lijekove iako je ona zapravo samo jedan manji dio ukupnih troškova. Stvar je s lijekovima da ih se vrlo transparentno može pratiti, izbrojati, izračunati cijenu… Dok  za izračun ostalih izdataka i troškova u zdrastvu nemamo nikad dovoljno podataka. Što se tiče dostupnosti inovativnih terapija u Hrvatskoj, istina je da relativno dobro stojimo u usporedbi s drugim europskim zemljama, uključujući i članice EU. Dostupnost inovacija je jedno od osnovnih prava pacijenata i o njoj bi se trebalo raspravljati sa znanstveno utemeljene i stručne strane, a ne isključivo sa rashodovne strane.Čak bi ih se moglo smatrati i pozitivnim investicijama jer  pravovremena primjena inovacija dugoročno donosi uštede.

Povjerenstvo izvrsno radi

Mislim da je pacijentima u Hrvatskoj sasvim svejedno jesu li im inovacije u liječenju dostupne prvima ili 15.-ima u Europi, bitno je da su im dostupne, osobito kada se radi o inovativnim terapijama za bolesti i stanja za koja do sada nije postojao dostupni oblik liječenja. Međutim, kako bismo zadržali razinu dostupnosti inovacija, a ne preopteretili zdravstveni proračun, kao društvo bismo trebali znatno više raditi na provođenju većeg broja kliničkih ispitivanja što bi imalo značajne benefite i za dostupnost liječenja i za znanost i istraživanje i za prihode zdravstvenog sustava, ali i državne blagajne. 

Prema mom iskustvu, aktualno Povjerenstvo za lijekove izvrsno radi svoj posao. Iako su često kritizirani da su u svom radu konzervativni i preoprezni ne bih se složio jer na kraju krajeva imamo zavidnu dostupnost inovativnih lijekova i liječenja. Možda ponekad neke njihove odluke ne prate želje pojedinih skupina pacijenata ili udruga pacijenata pa čak i zdravstvenih i medicinskih djelatnika, ali temelje se na znanstvenim dokazima i projekcijama financijske učinkovitosti. Imali smo određenih nesuglasica i neslaganja i kao skupina udruga povremeno smo istupali prema njima propitujući njihove odluke, ali mislim da doista dobro rade svoj posao.  Ne znam čemu bi pridonijela njihova smjena, osim primjeni starog hrvatskog recepta da kad se pojavi problem, smijeniš sve koji su sudjelovali u njegovu nastanku i izgubiš kontinuitet.

Što se tiče referenciranja cijena i referentnih zemalja, radi se o procesima definiranim zakonskim i podzakonskim aktima Republike Hrvatske i bez izmjena tih dokumenata ne mogu se ni mijenjati. 

Pravovremena dijagnoza

Praćenje ishoda liječenja je nešto što već godinama zagovaramo na razini cijelog zdravstvenog sustava i na razini pojedinih zdravstvenih ustanova. Tako me, osobno,  strahovito raduje najava uvođenja sustava praćenja ishoda liječenja. Međutim, kada govorimo o praćenju ishoda liječenja, ako se bude primjenjivao samo za skidanje pojedinih lijekova sa lista HZZO-a, onda se radi i zloporabi tog istog sustava. Jer, za učinkovitost liječenja je iznimno važno i pravovremeno postavljanje dijagnoze i pravovremeno liječenje, vrijeme čekanja na dijagnozu, vrijeme čekanja na početak liječenja od postavljanja dijagnoze, pravilna primjena lijeka,  iskustvo i znanje liječnika koji primjenjuju određenu terapiju, suradnja s pacijentom… 

Pravilno primijenjeno praćenje ishoda liječenja je možda dobar temelj za stvarnu reformu zdravstvenog sustava jer bi nam moglo pokazati što se u sustavu radi dobro, što se ne radi dobro ili je nepotrebno i neučinkovito.

Komentari
Sve vijesti