čekaju se preporuke

EMA potvrdila da AstraZeneca cjepivo izaziva stvaranje ugrušaka, još ne znaju zašto

Autor: Redakcija
event 06.04.2021.
Shutterstock

Marco Cavaleri, dužnosnik Europske agencije za lijekove (EMA) potvrdio je danas da je utvrđena veza između AstraZeneca cjepiva i stvaranja krvnih ugrušaka, ali još se istražuje koji su to mehanizmi koji nakon cijepljenja dovode do tromboze

  • Sada možemo jasno reći da postoji veza između tromboze i cjepiva, ali još moramo utvrditi zašto se to događa i što uzrokuje takve reakcije – izjavio je Cavaleri dodajući da će se EMA sljedećih dana baviti utvrđivanjem uzroka te da bi sve moglo biti jasnije 09. travnja.

Tromboze kod mladih ljudi

EMA sada nastoji dobiti točnu sliku onoga što se događa i precizno definirati taj sindrom koji nastaje zbog cjepiva. Među cijepljenima, naime, postoji određen broj slučajeva cerebralnih tromboza kod mladih osoba, a Cavaleri je ustvrdio da je taj broj viši od onoga što bi se očekivalo. Nakon što su mnoge države obustavile cijepljenje AstraZenecom, EMA je isprva imala stav da nije dokazana nikakva uzročna veza s cjepivom, te da čak i ako je moguća, prednosti cijepljenja i dalje uvelike nadmašuju rizike. U više zemalja prijavljeni su slučajevi tromboza, neki i sa smrtnim ishodom. U Velikoj Britaniji, primjerice, AstraZenecom je cijepljeno 18 milijuna ljudi, i od toga je kod njih trideset prijavljeno stvaranje krvnih ugrušaka, od čega je sedam ljudi umrlo.

Neće biti suspenzije cjepiva

Što se tiče Hrvatske, do sada je AstraZenecom cijepljeno više od stotinu tisuća ljudi, i prijavljen je jedan sumnjivi slučaj, za koji se utvrdilo da nije povezan s cjepivom. Čelnik HZJZ-a, doc.dr. Krunoslav Capak, danas je rekao da treba pričekati konačno mišljenje EMA-e i onda vidjeti hoće li oni dati striktne preporuke ili sugestije te o kojim će eventualnim regulatornim mjerama biti riječ. Dodao je kako nije izvjesno da će se cjepivo kod nas posve suspendirati, nego će se vjerojatno mijenjati preporuke za njegovo korištenje. Jednakog stava je i ministar zdravstva Vili Beroš, koji kaže da je nužno pričekati da EMA završi cijeli proces. Svi daljnji potezi hrvatskih relevantnih institucija, ističe Beroš, ovise o trenutku kada EMA da jasnu i neupitnu informaciju o cjepivu.

Komentari
Sve vijesti