Spriječiti cijepljenjem

Eliminacija raka koji uzrokuje HPV cilj je Europskog plana borbe protiv raka

Autor: Ivana Rimac Lesički
event 02.04.2021.
Foto: studenti medicine u promociji kampanje cijepljenja protiv HPV-a

Svaki drugi roditelj u Hrvatskoj ne zna da HPV može uzrokovati čak šest vrsta raka dok svaki treći ne zna da je do kraja ove godine osigurano besplatno cjepivo protiv HPV-a za sve mlade do 25 godina starosti.


Upravo radi takvih podataka o nedovoljnoj informiranosti Udruga studenata medicine CroMSIC predstavila je edukativnu i javnozdravstvenu kampanju naziva Budi mRAK roditelj, a pokrenut je i istoimeni digitalni newsletter. Kroz ovo predstavljanje održana je debata studenata medicine kojoj su se priključile i liječnice, prim.dr.sc. Vesna Bilić – Kirin, dr.sc. Iva Milić Vranješ i Vera Plužarić, dr.med., specijalist dermatologije i venerologije.


Trebali bi se cijepiti da bi se zaštitili u budućnosti. Znači, kad mlada osoba dođe u kontakt s virusom da se ne razvije infekcija. Unatoč pandemiji COVID-19, moram reći da je u mojoj ambulanti dobar odaziv na cijepljenje protiv HPV-a i da trenutna situacija ne sprječava mlade da dođu na cijepljenje – rekla je prim.dr.sc.Vesna Bilić-Kirin, dr.med., specijalist školske medicine.

Također, treba reći i kako je uklanjanje raka uzrokovanog HPV-om jedan od ciljeva Europskog plana borbe protiv raka. Konkretno postavljena mjera za realizaciju ovog cilja jest dostizanje stope od 90 posto procijepljenosti ciljanog stanovništva do 2030. godine. Europska komisija, štoviše, objavit će prijedlog Preporuke Vijeća o raku koji se može spriječiti cijepljenjem.

Komentari
Sve vijesti