KAMP ZA SLIJEPE

Edukacijsko rehabilitacijski kamp u istarskoj Premanturi osigurava ljetovanje slijepima

Autor: Nađa Berbić
event 25.05.2021.
Foto:Promo

Projekt Povećanja energetske učinkovitosti i pristupačnosti za osobe s invaliditetom edukacijsko-rehabilitacijskog kampa za slijepe u Premanturi, osigurava bezbrižno ljetovanje i odmor za osobe s oštećenjem vida, članove njihovih obitelji i pratitelje.

Projekt Povećanje energetske učinkovitosti i pristupačnosti za osobe s invaliditetom uporabive građevine – poslovna zgrada „ERKS“, u cilju produljenja sezone i osiguranja kvalitetnijeg smještaja, obilježen je i prigodnom završnom konferencijom. Edukacijsko-rehabilitacijski kamp za slijepe „ERKS“ smješten je u Premanturi u blizini najjužnije točke poluotoka Istra – na rtu Kamenjak. U vlasništvu Hrvatskog saveza slijepih i pod upravom Tiflotehne, kamp osigurava bezbrižno ljetovanje i odmor za osobe s oštećenjem vida, članove njihovih obitelji i videće pratitelje. 

Imamo okružje koje slijepim i slabovidnim osobama daju mogućnost da budu samostalni i sigurni“, izjavio je Vojin Perić, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih kao osnivača Tiflotehne d.o.o.

Projekt povećanja energetske učinkovitosti i pristupačnosti za osobe s invaliditetom objekta „ERKS“ sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednosti projekta je 5.145.218,54 HRK, pri čemu bespovratna sredstava iznose 3.426.974,88 HRK. 

Tiflotehnu je osnovao Hrvatski savez slijepih 2011. godine za bavljenje specijaliziranim poslovnim djelatnostima u području podizanja kvalitete života osoba s oštećenjem vida. Danas je tvrtka koja preuzima odgovornost i u stanju je zadovoljiti sve segmente pružanja usluga, proizvodnje i trgovine specijaliziranih i ciljanih proizvoda za slijepe osobe“, kazala je Andreja Veljača, članica uprave Tiflotehne d.o.o.

Projekt se kroz 24 mjeseca provodio kroz tri cjeline; građevinsko-obrtničke mjere, elektrotehničke mjere i strojarske mjere, gdje je energetski obnovljena toplinska ovojnica zgrade, modernizirana unutarnja i vanjska rasvjeta, ugrađeni solarni toplinski kolektori te moderniziran sustav grijanja i hlađenja. 

Voditelj projekta Petar Glavaš u javnom obraćanju izjavio je da je velika pažnja posvećena ekološkoj održivosti te će se provedbom predviđenih mjera smanjiti emisija CO2 za 6,03 t godišnje te se ostvariti ušteda energije od 39 posto. Također, u objektu su postavljene taktilne staze, taktilni prikazi evakuacijskih planova i taktilni tlocrtni prikazi u sobama.

Andreja Veljača zahvalila je načelniku Medulina Goranu Buiću, projektantu i stručnom nadzoru Jerku Boškoviću, Zajednici ponuditelja koji su izvodili radove, konzultantskoj tvrtki Projekt jednako razvoj (PJR) Slavenu Tadiću i Lani Tortić  te voditelju projekta Petru Glavašu.

Komentari
Sve vijesti