TEŠKE PSIHIČKE POSLJEDICE

Djeca u Velikoj Britaniji nakon višestrukih lockdowna imaju napadaje panike

Autor: Redakcija
event 23.06.2021.
Scared,And,Alone

Drastične promjene u načinu života, koje nam je donijela pandemija, itekako su se odrazile na psihičko zdravlje mališana. Podaci britanskog National Health Servicea (NHS) kažu da će čak milijun i pol djece u toj državi trebati psihološku pomoć nakon dugotrajnih lockdowna.

Petogodišnjaci imaju napadaje panike prije nego krenu na druženje sa svojim vršnjacima, a ti su psihički problemi uzrokovani lockdownima i svim ograničenjima koje je donijela pandemija. Ove je podatke objavio britanski NHS, navodeći da će golemom broju djece trebati psihološka pomoć zbog trauma koje su donijele epidemiološke restrikcije. Problem je, kažu britanski stručnjaci, već sada uočljiv i alarmantan, a njegovi će se pravi razmjeri tek vidjeti u budućnosti.

COVID stvara “izgubljenu generaciju”

Psihički problemi kod djece natjerali su mnoge roditelje u Velikoj Britaniji da pomoć, zbog prekapacitiranosti zdravstvenog sustava, potraže kod privatnih psihologa. No i tu je nastao problem jer su i oni pretrpani i ne mogu primiti toliko djece koliko realno treba pomoć. Tamošnji Kraljevski koledž za psihologiju upozorava kako bi COVID pandemija mogla stvoriti “izgubljenu generaciju koja će biti pogođena doživotnim psihološkim problemima”. Podaci koledža kažu da je ove godine čak 400 tisuća više djece trebalo psihološku pomoć u odnosu na lanjsku godinu, što je porast od 28 posto. A kao što smo već spomenuli, pravi razmjeri ovog problema tek će se vidjeti u bliskoj budućnosti.

Britanski vodeći psiholozi kažu da je pandemija dječje živote doslovno okrenula naglavačke, a dodatno, mnoge su obitelji pretrpjele smrt svojih članova zbog COVID-a, zbog čega su djeca bila prisiljena suočavati se, s primjerice, smrću bake ili djeda. Ujedno, djeca su u lockdownu naprosto izgubila onu spontanost u sklapanju prijateljstava, i sada je to nešto čega se boje i što im izaziva napadaje panike.

Komentari
Sve vijesti