PROŠIRENA MREŽA

COVID potvrde sada se mogu dobiti i u ustanovama koje obavljaju testiranja

Autor: Redakcija
event 08.07.2021.
Foto: Shutterstock

Kako je izvijestio HZZO, osim u njihovim ispostavama izdavanje digitalnih COVID potvrda je od 2. srpnja omogućeno i svim ustanovama koje rade COVID testiranje.

Naime, sve ustanove koje su prošle akreditaciju od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da koriste validne testove za COVID testiranje dobile su pristup na upis testiranja i izdavanje COVID potvrde bez naknade. Popis navedenih ustanova nalazi se na linku koji se ažurira na dnevnoj bazi:

https://www.koronavirus.hr/UserDocsImages/Dokumenti/COVID_lab_02072021.xlsx?vel=21272

Inače, prema podacima HZJZ-a do sada je cijepljeno 45 posto odraslog stanovništva, i utrošeno je skoro 2,7 milijuna doza cjepiva.

  • Iako nismo dosegli planiranu procijepljenost od 50 ili 55 posto stanovništva na kraju lipnja, ne možemo biti nezadovoljni. Ovih 45 posto odraslih građana koji su cijepljeni iskazali su povjerenje zdravstvenom sustavu i zaštitili su vlastito, ali i tuđe zdravlje. Pred nama su novi izazovi koje donosi delta soj i cijepljenje građana s dvije doze bilo kojeg cjepiva jedino je rješenje da zaštitimo najranjivije skupine građana, ali i da budemo mirni tijekom cijele turističke sezone izjavio je ravnatelj HZJZ-a doc. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med.

Ograničenja za necijepljene

Posljednje epidemiološke mjere, koje su stupile na snagu prije tjedan dana, podrazumijevaju mnoga ograničenja za one koji nemaju COVID potvrde. Primjerice, sva javna okupljanja na kojima je više od 100 ljudi, poput koncerata, svadbi, fešti, ili sličnog, mogu se održati uz prethodnu najavu policiji i lokalnom stožeru, ali na njima smiju biti prisutni samo ljudi koji imaju ili COVID potvrdu, ili svježe napravljen negativan test na koronavirus. Organizatori događanja dužni su strogo pratiti je li sve prema pravilima, jer su u protivnom kazne vrlo rigorozne. Inače, COVID potvrde mogu dobiti oni koji su cijepljeni s obje doze cjepiva (ili jednom dozom ako je u pitanju Janssenovo cjepivo), oni koji imaju negativan test na koronavirus koji nije stariji od 48 sati ili oni koji su preboljeli COVID, ali uz uvjet da im je dijagnosticiran PCR testom (brzi antigenski testovi se ne priznaju za COVID potvrdu).

Komentari
Sve vijesti