ISTRAŽIVANJE HRVATSKE LIJEČNIČKE KOMORE

Cijepljeno 87 posto liječnika, HLK zabrinuta zbog niske procijepljenosti stanovništva

Autor: Redakcija
event 05.07.2021.
Foto: Shutterstock

U Hrvatskoj se s jednom ili s dvije doze cijepilo čak 87 posto liječnika, a još 8 posto se planira cijepiti kada izgubi imunitet ili kad dođe na red za cijepljenje, pokazalo je istraživanje koje je Hrvatska liječnička komora prije mjesec dana provela među svojim članovima. Komora četvrti val smatra neizbježnim, i poziva liječnike da razgovaraju s pacijentima te da im otklone nedoumice oko cijepljenja.

Ovo je drugi puta da je HLK provela anketno istraživanje koje je bilo dio javnozdravstvene kampanje “Imaš znanje, budi primjer!”, a u kojem su sudjelovali i članovi svih ostalih zdravstvenih komora u Hrvatskoj. U istraživanju je sudjelovao 1.821 liječnik. Samo dva posto liječnika se ne želi cijepiti, dok tri posto ne zna hoće li se cijepiti. Treba također imati u vidu, ističu u HLK, da je isto istraživanje pokazalo i kako je 20 posto hrvatskih liječnika bilo zaraženo koronavirusom.

Svjetlo na kraju pandemijskog tunela

U Hrvatskoj je do sada, kažu u HLK, s dvije doze procijepljeno oko milijun i sto trideset tisuća stanovnika, a s jednom dozom oko 370 tisuća. S obzirom na visoku zaraznost delta soja potrebno je postići procijepljenost od 80 posto odraslog stanovništva, kako ne bismo imali snažan četvrti val epidemije. Stoga HLK izražava duboku zabrinutost podatkom da je do sada s barem jednom dozom cijepljeno tek 45 posto građana starijih od 18 godina, i da je interes građana za cijepljenje iz dana u dan sve slabiji.

– Često znam reći da je cijepljenje svjetlo na kraju pandemijskog tunela.S ovako nezadovoljavajućom procijepljenošću i snažnom prisutnošću visoko zaraznog delta soja novog koronavirusa, nažalost, moram upozoriti hrvatske građane da je četvrti val neizbježan. Prije nekoliko dana pozvao sam sve kolegice i kolege da u svakom kontaktu s pacijentima o kojima zdravstveno skrbe upitaju pacijenta je li se cijepio i otklone mu dvojbe i strahove oko cijepljenja, ako oni postoje. S obzirom na to da istraživanja pokazuju kako je razina povjerenja građana u liječnike visoka, smatram da bi razgovor liječnika s pacijentima doveo do povećanog odaziva na cijepljenje – ističe dr.sc. Krešimir Luetić, predsjednik HLK-a.

Delta soj se sve više širi i mutira

Hrvatska liječnička komora još jednom poziva sve građane da se cijepe, a s obzirom na trenutačno stanje u Europi, cijepljenje je ključni imperativ. Zarazni delta soj virusa ubrzano se širi, i to ponajviše među mlađom, necijepljenom populacijom. Portugal, primjerice, koji se među prvima otvorio strancima, sada pokušava obuzdati novi val zaraze. Uveli su policijski sat noću u Lisabonu, koji ima najviše novih slučajeva, te u još 45 portugalskih općina u kojima je rizik od zaraze vrlo velik. Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila je da se delta soj proširio u 98 zemalja svijeta te da smo globalno svi u velikoj opasnosti, jer se ovaj soj ubrzano širi i pritom stalno mutira. Osim Portugala, Rusija i Velika Britanija su zabilježila najveći porast novozaraženih, a cijeli eurospki kontinent se bori da ubrza cijepljenje i da se situacija poboljša.

Komentari
Sve vijesti