OŠTRIJE MJERE ZA ULAZAK U RH

Britanci, Ciprani i Rusi moraju imati i negativan test uz COVID potvrdu

Autor: Redakcija
event 22.07.2021.
Foto: Shutterstock

Hrvatske vlasti su odlučile da radi pogoršanja epidemiološke situacije u Ujedinjenom Kraljevstvu, Cipru i Ruskoj Federaciji, uvesti dodatne mjere za sve osobe koje dolaze iz tih zemalja. Po novom, prije ulaska na naš teritorij državljani ovih zemalja moraju predočiti negativan test na SARS-CoV-2 napravljen u matičnoj zemlji, bez obzira na cijepni status ili preboljenje bolesti COVID-19. Oštrije mjere očekuju i hrvatske regije s najvećim brojem zaraženih.

Zbog zaštite zdravlja i sprječavanja širenja COVID-19 od ranije su uvedene dodatne epidemiološke mjere koje se primjenjuju prilikom prelaska granice na teritorij Republike Hrvatske a zbog sprječavanja unosa novih varijanti virusa SARS-CoV-2, ističu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Zbog svega je od ranije postojala obveza karantene za ljude koji dolaze iz Republike Južne Afrike, Brazila, Zanzibara i Indije u trajanju od 14 dana, a ta se karantena može skratiti negativnim PCR testom nakon sedam dana.

Budući da je delta soj unesen iz Indije sada postao dominantan u Europskoj Uniji, na listi zemalja za koje je obvezna karantena ostaju Republika Južna Afrika, Brazil i Zanzibar, a za osobe koje dolaze iz Indije ukida se obvezna karantena po prelasku granice te se uvodi obveza predočenja negativnog nalaza testa na SARS-CoV-2 i to unutar 48 sati kod prelaska granice, ako je riječ o brzom antigenskom testu, ili unutar 72 sata ako je riječ o PCR testu, bez obzira je li osoba preboljela COVID-19 ili je cijepljena.

Izmjena popisa moći će se detaljno pogledati na internetskim stranicama HZJZ-a te će stupiti na snagu u ponedjeljak 26. srpnja.

U četiri regije slika je jako loša

Ministar Davor Božinović rekao je na današnjoj sjednici Vlade da ne bi smjeli podcjenjivati trend rasta novozaraženih, posebno uzimajući u obzir delta soj koji se širi Europom. Nove mjere osobito će obuhvatiti četiri područja s najlošijom epidemiološkom slikom – Zadarsku županiju, Splitsku županiju, grad Zagreb i Primorsko-goransku županiju. U ovim je regijama zabilježen najveći broj zaraženih.

  • Nova odluka koja će biti objavljena sutra stavlja naglasak na kontrolu provedbe protuepidemijskih mjera s obzirom na intenzitet i veliki broj ljetnih događanja i okupljanja u priobalju. Njihov nadzor je moguć jedino potpunim angažmanom Stožera i ostalih službi na razini jadranskih općina, gradova i županija, koje imaju ovlasti za sva okupljanja i događanja, za koja procjene da su epidemiološki teško kontrolabilna, ne izdati suglasnost za njihovo održavanje – rekao je danas ministar Božinović.
Komentari
Sve vijesti